Actiecomité wil meer veiligheid op straat na moorden

DEN HAAG (ANP) - Het recent opgerichte comité Actie voor meer veiligheid is een handtekeningenactie gestart waarin de organisatie pleit voor meer veiligheidsmaatregelen in de regio Den Haag. Aanleiding vormen de moorden op de 43-jarige Haagse restauranthouder Haydar Aydin en de zeven jaar oude Kumral Bagci.

Het comité had maandag al 5 000 handtekeningen verzameld. Die wil de organisatie zo snel mogelijk aanbieden aan burgemeester Havermans. In een verklaring stelt het comité dat dat de veiligheidsmaatregelen in de regio Haaglanden absoluut onvoldoende zijn om volgende slachtoffers te voorkomen.

Het actiecomité is een initiatief van de Azerbeidzjaanse culturele vereniging, afdeling Den Haag. Woordvoerder F. Ates vindt dat vergroting van de veiligheid het beste kan worden bereikt door uitbreiding van de politiecapaciteit. “In Den Haag leven te veel volken bij elkaar. Dat levert problemen op en die kunnen door meer politieagenten worden bestreden.”

De uitspraken van Ates komen deels overeen met de onderzoeksresultaten van een enquête die de politie deze winter in de regio Haaglanden verrichtte en op 22 juni presenteerde. Een dag na de moord op Kumral Bagci meldde de politie dat in vergelijking met 1993 de burgers van Den Haag en omstreken zich onveiliger voelen. Ruim een kwart van 3700 ondervraagden voelt zich soms onveilig en ongeveer 10 procent zegt zich vaak onveilig te voelen.

Vergeleken met onderzoek van twee jaar geleden zijn er in de regio Haaglanden minder delicten gemeld of formeel aangegeven. Alleen woninginbraken komen juist vaker voor. De mening van de bewoners van de Hofstad over de beschikbaarheid van de politie is ten opzichte van 1993 positiever geworden. Vergeleken met andere politieregio's steekt het district Haaglanden daarmee positief af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden