Actiebereidheid tijdens de intocht lijkt minder groot dan verwacht

Een blauw geschminkte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam in 2015.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

In achttien steden werd opgeroepen tot protest tijdens de intocht, maar in een flink aantal gemeenten komt het er niet van.

Is het stilte voor de storm, of lijkt de actiebereidheid in beide kampen van de zwartepietendiscussie toch niet zo groot? Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) riep medestanders op in achttien steden te demonstreren tegen het zwarte uiterlijk van Piet. Daarop kondigden verschillende clubs vóór de zwarte kleur weer tegendemonstraties af. Maar uit een rondgang van Trouw blijkt dat slechts negen van die achttien gemeenten een officiële aanmelding voor een demonstratie hebben binnengekregen.

Alleen de gemeenten Hoorn, Den Helder en Groningen kregen tot nu toe een demonstratieverzoek van zowel anti- als pro-pieten. Hilversum, Eindhoven, Den Haag, Zwolle, Rotterdam en Amstelveen ontvingen alleen een aanmelding van anti-pietdemonstranten. In veel steden moet een demonstratie uiterlijk twee dagen van tevoren worden aangekondigd, in andere zelfs drie.

Dat is de officiële stroom van meldingen, officieus zijn het er meer. Op sociale media zeggen hooligans van verschillende voetbalclubs geen ­anti-pietendemonstraties te tolereren in hun stad. Zo wil de harde kern van NEC-supporters het Kick Out Zwarte Piet in Nijmegen onmogelijk maken, mogelijk gesteund door gelijkgezinden van De Graafschap. Op de facebookpagina Eindhoven Hooligans is veel draagvlak voor een tegendemonstratie in de lichtstad. Ook supporters van Heracles en PEC Zwolle hebben vergelijkbare berichten of ­foto’s van spandoeken online gezet. In Den Helder willen boze inwoners de weg blokkeren voor Kick Out Zwarte Piet, de gemeente is met die mensen in gesprek.

Dreigingsbeeld

Edwin Wagensveld van het extreem-rechtse Pegida Nederland laat weten niet te demonstreren. “Wanneer je niet wilt dat KOZP het kinderfeest verderft met demonstraties, moet je zelf ook niet gaan protesteren.” Wel gaat de groep net als vorige jaren verkleed als Zwarte Piet de straat op om pepernoten uit te delen. Daarvoor hoeft ze zich volgens Wagensveld niet aan te melden. “Deze acties komen bij de bevolking zeer goed aan. Zeker als we opduiken in plaatsen waar Zwarte Piet niet meer bij de intocht aanwezig is.”

Deze rechts-extremistische clubs winnen aan zelfvertrouwen, stelde Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof in zijn laatste Dreigingsbeeld uit september. Ze demonstreren sneller in ‘linkse’ steden als Nijmegen en Amsterdam, wat de kans op confrontatie met politieke tegenstanders doet toenemen. On­line-initiatieven als Stop Antifa Terreur en Young Activist Together sporen links-extremisten op en dreigen met geweld tegen hen. Toch komt rechts geweld niet snel uit georganiseerde clubs, stelt de coördinator in een nog recenter rapport over extreemrechts in West-­Europa. Zowel in binnen- als buitenland zijn het vaak snel geradicaliseerde eenlingen.

Lees ook:

Bijna de helft van Nederland steunt de blokkeerfriezen

De meeste Nederlanders zijn niet gediend van demonstraties tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas. 

De intocht van de Sint geldt inmiddels als een evenement met een ‘sterk verhoogd risico’
Net als bij de Sinterklaasintochten van 2014 en 2017 speelt in Zaandam het water een cruciale rol in de beveiliging van de Goedheiligman.

‘Als het ooit weer gewoon een kinderfeest is, hang ik weer sinterklaasversiering op in mijn zaak’

Moet zwarte piet nu wel of niet in de etalage? Nijmegen kiest voor algemene versiering, maar in Malden hangt piet nog in de winkel. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden