Actie voor Tibet op Golden Gate Bridge

(Novum/Ap) - Voor de aankomst van de olympische fakkel in San Francisco hebben drie actievoerders de beroemde Golden Gate Bridge in de stad beklommen en een Tibetaanse vlag en twee spandoeken aan de kabels opgehangen. 'Eén wereld, één droom. Bevrijd Tibet' en 'Bevrijd Tibet 08' stond op de spandoeken.

De actievoerders, die helmen en klimgordels droegen, hingen 46 meter boven het verkeer op de brug. Vanuit die positie sprak actievoerder Laurel Sutherlin per mobiele telefoon met de pers. Hij zei zich zorgen te maken dat de geplande fakkelroute door Tibet zal leiden tot nog meer arrestaties en nog harder optreden van de Chinese politie. "Als het Internationaal Olympisch Comité toestaat dat de fakkel naar Tibet gaat, zal het bloed aan zijn handen hebben."

Nadat de actievoerders weer van de brug af waren geklommen werden de vlag en spandoeken weggehaald. Een woordvoerster van de verkeerszeven dienst zei dat actievoerders zijn aangeklaagd wegens samenspanning en hinderlijk gedrag en dat daar voor de drie klimmers nog wederrechtelijke betreding bijkomt. De actievoerders zeiden hun vreedzaam protest de komende dagen te zullen voortzetten. "Dit is een situatie van leven of dood voor de Tibetanen", zei Yangchen Lhamo, lid van de raad van bestuur van Studenten voor een Vrij Tibet en een van de organisatoren.

De fakkel wordt woensdag in San Francisco verwacht. Het olympische evenement wordt geconfronteerd met toenemende protestacties. Nadat de politie van Londen in het weekend al de handen vol had gehad om demonstranten bij de fakkel weg te houden, werd de situatie maandag in Parijs zo chaotisch dat de organisatoren besloten de fakkel te doven en verder per bus te vervoeren.

In San Francisco zijn de afgelopen weken bijna dagelijks bijeenkomsten en persconferenties gehouden in verband met de komst van de fakkel. De autoriteiten hebben maatregelen getroffen om een veilige fakkeltocht te garanderen en zeggen dat ze de route desnoods zullen wijzigen. Geruchten als zouden zij van plan zijn het hele evenement af te gelasten werden door een woordvoerder van de burgemeester tegengesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden