Actie voor opkopen kolencentrale breidt uit

Nuons kolencentrale aan de Hemweg in het Westelijk havengebied. (Foto: John Gundlach)  Beeld ANP
Nuons kolencentrale aan de Hemweg in het Westelijk havengebied. (Foto: John Gundlach)Beeld ANP

Wat begon met een ‘stuntbod’, lijkt uit te groeien tot een kansrijkere poging om Nuons kolencentrale stil te leggen.

Frank Straver

Donderdag bood de kleine, groene energie-aanbieder Vandebron 1 miljoen euro op Nuons ‘Hemwegcentrale’. Het geld zou deels bedoeld zijn voor afzwaaiende medewerkers. De kolencentrale zelf kon volgens Vandebron blijven staan en een nieuwe functie krijgen, als evenemententerrein. Nuon wees het af: te laag. Niet serieus te nemen.

Maar gisteren kwam er bericht uit het Amsterdamse gemeentehuis. Wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid, D66) wil een extra miljoen neerleggen. Daardoor ontstaat volgens Nuon een ‘interessante situatie’. Het bedrijf gaat met Choho om de tafel. “We gaan ervan uit dat de gemeente hier ook heel serieus over nagedacht heeft.''

Volgens Choho klopt dat. “Het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling is goed voor het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers. Ook ik ben daarom altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale, met oog voor de belangen van de werknemers van de centrale.'' Niet veel later meldde ook een groot chocoladebedrijf zich. Ook dat concern beweert een miljoen op tafel te leggen voor sluiting van de kolencentrale. PR-motieven spelen mee. De gezamenlijke bieders willen publiekelijk een ‘goede beurt’ maken door hun actie.

Nuon wil niet zeggen wat de Hemweg waard is. Bekend is wel dat de Zweedse eigenaar van Nuon honderden miljoenen afboekte op Nuon-centrales. De ‘Hemweg’ is weinig rendabel meer. Choho roept het rijk ook op met geld over de brug te komen. Hoogleraar Duurzaamheid Jan Rotmans suggereert aanvullend nog een crowdfundingsactie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden