Actie voor homohuwelijk in de kerk

Progressieve leden: Protestantse Kerk in Nederland moet onderscheid hetero-homo afschaffen

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Het homohuwelijk blijft een lastig onderwerp in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Een trouwerij van een heterokoppel is in deze kerk (twee miljoen leden) niet gelijk aan dat van een homostel.

Een groep van progressieve protestanten wil dat daar zo snel mogelijk verandering in komt. "We hebben het over mensen die gewoon deel uitmaken van de kerk. Het is belangrijk dat er op dit punt gelijkheid is", zegt Erik Jan Tillema van de VVP, een 'beweging voor eigentijds geloven' binnen de kerk.

Wat is er precies aan de hand? Volgens de regels van de kerk, de kerkorde, zegent een predikant het huwelijk van een heterostel in, terwijl hij dat van twee mannen of twee vrouwen 'gewoon' zegent.

Wat het verschil is tussen de woorden, weet bijna niemand, denkt Tillema. "Daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat er verschil wordt gemaakt waar het niet hoort. Dit doet mensen pijn." De rituelen tijdens de trouwdienst zijn overigens hetzelfde, alleen de terminologie is anders.

De verschillende termen voor het huwelijk zijn het resultaat van een compromis. Bij de vorming van de Protestantse Kerk in 2004 is hiervoor gekozen om de behoudende vleugel, de gereformeerde bond, binnen boord te houden. "Na tien jaar is het wel weer tijd om het erover te hebben", meent Tillema.

"Dit suggereert alsof wij een achterhoede vormen die er nog eens achteraan sukkelt. Dat is niet zo", zegt Arjen Mensink, voorzitter van de gereformeerde bond.

Hij denkt dat een discussie over het huwelijk weinig oplevert. "Dit is een principekwestie. Wij verstaan de Schriften op een andere wijze. Dit compromis is voor ons een groot pijnpunt geweest bij de vorming van de kerk. Dat is het nog steeds. Een gesprek hierover zal moeizaam verlopen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden