Actie transgenders voor sekseneutrale wc's

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Transgenders moeten op school naar een toilet kunnen zonder de aanduiding meisjes- of jongens-wc. De belangenorganisaties voor homo-, biseksuelen en transgenders COC en Transgender Netwerk Nederland (TNN) houden daarom woensdag op honderd middelbare scholen een Nationale WC-actie voor genderneutrale toiletten.

Voor transgenders, jongens en meisjes die zich niet thuis voelen in het geslacht waarin ze geboren zijn of een of in een proces van geslachtsverandering zitten, is toiletbezoek vaak een groot probleem, aldus de organisaties.

Toiletten voor iedereen moeten de soms pijnlijke keuze voor een jongens- of meisjestoilet oplossen. Leerlingen plakken beplakken de deuren van de schoolwc's woensdag met speciale stickers met daarop een meisje, een jongetje of allebei. Doel van de actie is dat scholen naast de meisjes- en jongenswc's in ieder geval zorgen voor meerdere toiletten voor iedereen.

'Transgendervriendelijker'
'Het gaat niet om een speciaal transgendertoilet, want dat is nog pijnlijker voor transgenderjongeren', zegt Sophie Schers van TNN. Het aantal transgenderscholieren is lastig te meten, maar volgens Schers gaat het ongeveer om 1 op de 100 middelbare scholieren. Op universiteiten is volgens haar op iedere afdeling vaak al een 'onzijdig' toilet te vinden.

Scholieren grijpen de actie woensdag aan om hun schoolleiding te vragen de school hoe dan ook 'transgendervriendelijker' te maken. Transgenders krijgen nog vaak te maken met negatieve reacties op school, aldus de belangenorganisaties.

Als de wc-actie op scholen aanslaat, overwegen COC en TNN hun pijlen te richten op andere instellingen, zoals kantoren en horecagelegenheden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden