Actie tegen zendpiraten flitsend van start

De actie 'Etherflits' die het Agentschap Telecom in maart startte met het doel zendpiraten uit de lucht te halen, is succesvol. Het agentschap haalde tot dusver maar liefst 68 keer een radiopiraat uit de lucht. Operatie 'Etherflits' begon op 12 maart en zal nog een jaar duren.

Met Etherflits is het werk van het Agentschap Telecom danig veranderd. Voordat de actie van start ging, reageerden opsporingsambtenaren alleen op duidelijke klachten van mensen, bijvoorbeeld als sprake was van slechte radio-ontvangst van legale zenders als gevolg van piratenuitzendingen. Sinds het begin van Etherflits gaan ze ook actief op zoek naar overtreders.

Volgens het agentschap houdt Etherflits overigens geen verband met de op handen zijnde verdeling van commerciële etherfrequenties, eind deze maand. De actie zou al eerder zijn gepland.

Radiopiraten in Nederland zijn woedend over de strenge controles en stevige boetes van Agentschap Telecom. Bij een eerste overtreding krijgen zendamateurs 1100 euro boete. Een tweede overtreding kost al gauw 2250 euro, waarbij de apparatuur van de piraat verbeurd wordt verklaard. De piraten (vooral actief in noord- en oost-Nederland, zo blijkt uit onderzoek) zien wel degelijk een verband met de komende etherverdeling en vinden het belachelijk dat zij daarvan de dupe moeten worden.

Uit protest zijn de piraten de actie 'Tegenflits' begonnen. Op de bij de tegenactie horende internetsite (www.tegenflits.tk) kunnen collega-piraten hun gal spuwen en tegenacties verzinnen. Zaterdag willen de piraten in Den Haag demonstreren. De organisatoren melden op de site dat ze nog een gesprek moeten hebben met de gemeente en de politie van Den Haag. De datum is daarom nog onder voorbehoud.

De organisatie heeft wel alvast politieke sprekers uitgenodigd die, zo denken ze, de radio een warm hart toedragen. Zo is onder andere Femke Halsema benaderd. Verder vragen ze SP-voorman Jan Marijnissen en VVD-er Gert Jan Oplaat. De bedoeling is dat de Tweede-Kamerleden protesthandtekeningen van de zendamateurs in ontvangst nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden