Actie tegen Ramadan trilt na

De Franse ambassadeur in Nederland bracht met acties tegen moslimdenker Ramadan Parijs in verlegenheid.

Voor Tariq Ramadan is het gefundenes fressen. De Franse ambassadeur in Nederland, Anne Gazeau-Secret, probeerde stemming tegen hem te maken vanwege zijn deelname aan een islamdebat in Den Haag. Dat werd georganiseerd door het literatuurfestival Winternachten. De ambassadeur, een medewerker en een vriend belden met respectievelijk de gespreksleider Michaël Zeeman, andere discussiedeelnemers en de organisatoren. De strekking van de telefoontjes: Ramadan is een radicale wolf in schaapskleren.

Volgens Ramadan, een Zwitser van Egyptische komaf, voert de Franse overheid een georganiseerde campagne. Kort na het incident, waar deze krant over schreef, werd in Parijs het boek 'Moet Tariq Ramadan het zwijgen worden opgelegd?' gepresenteerd. Ramadan hield de Nederlandse affaire voor aan de Franse pers, volgens hem het bewijs dat Frankrijk de vrijheid van meningsuiting weinig is toegenegen.

Franse media berichtten over het voorval. De krant Le Monde voerde een woordvoerder op van het Franse ministerie van buitenlandse zaken die zei dat Gazeau-Secret op eigen houtje had gehandeld, wellicht uit 'persoonlijke vijandigheid' jegens Ramadan. Ook volgens de Franse islamonderzoeker Olivier Roy, een van de de sprekers die werd gewaarschuwd voor Ramadan, handelde Gazeau-Secret op eigen initiatief. Roy is adviseur van het Franse ministerie van buitenlandse zaken.

Maar in islamitische media klonken boze reacties. Ramadan is met zijn preken en artikelen over een Europese islam de held van de moslimjeugd in de Franse voorsteden. Voor de Franse overheid is het pijnlijk als haar vertegenwoordiger zo'n idool in een kwaad daglicht stelt.

Buitenlandse zaken in Parijs heeft nu een verklaring uitgegeven waarin staat dat de organisatoren van het debat de ambassadeur hadden benaderd met vragen over Ramadan en dat zij hier slechts antwoord op gaf: normaal voor een ambassade.

De organisatie van het debat houdt echter vol ongevraagd door de ambassade te zijn benaderd, net als de andere betrokkenen, De ambassadeur zelf had aanvankelijk aan Trouw laten weten dat haar telefoontjes goedbedoelde waarschuwingen waren aan 'vrienden'. Anne Charlotte Martin van het ministerie: ,,Sommige zaken zijn ingewikkeld. Dit is de positie die wij móeten innemen.''

De ambassade reageert niet meer. De PvdA heeft integratieminister Verdonk gevraagd of zij een gesprek met de ambassadeur wil. Die vertrekt echter uit Nederland, omdat haar termijn erop zit. Buitenlandse zaken in Den Haag liet al weten geen problemen te hebben met de actie van de ambassadeur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden