Actie tegen muziek in trein en bus

Er zijn mensen die in trein, metro of bus muziek luisteren, maar weigeren oordopjes in te doen. Alexander Klopping (20) is het beu.

1

Is geklets en gebel in het openbaar vervoer niet veel erger dan naar muziek luisteren?

„Nee, dat vind ik allemaal prima. Ik heb ook niets tegen muziek luisteren in het openbaar vervoer, maar dat mensen dit in toenemende mate zonder oordopjes doen, begrijp ik echt niet. Het is niet om aan te horen: muziek uit de speakers van een mobiele telefoon klinkt echt als een radio in een koekblik. Als ik er met mensen over praat, merk ik dat heel veel mensen er last van hebben. Zeker als je na het werk in de metro zit, en even wat rust voor jezelf wilt, dan zit je je echt te verbijten bij die pokkemuziek. Het is gewoon super irritant.”

2

Hoe ga je zorgen dat mensen hun oordoppen weer in doen?

„Ik weet ook de oplossing niet. Ik heb een weblog opgezet waar iedereen die zich stoort aan ’blikken muziek’ zijn ervaringen kwijt kan. Het is de bedoeling dat mensen niet alleen komen mekkeren op de site, maar dat ze ook ideeën aandragen om het probleem op te lossen. Eén van die oplossingen is mensen gewoon aanspreken op hun gedrag. Uit ervaring weet ik dat je bijval krijgt van andere mensen die zich ergeren, als je zegt dat iemand zijn muziek zachter moet zetten.”

3

Ben je niet bang een klap tegen je hoofd te krijgen?

„Nee, want het hangt erg van de sfeer af of ik iemand vraag zijn oordopjes in de doen. In een vijandige sfeer doe je dat natuurlijk niet. Mensen luisteren trouwens ook niet altijd. Het gebeurt wel eens dat iemand zegt dat ik me nergens mee moet bemoeien, maar klappen heb ik nooit gehad.”

4

Je noemt je weblog fuckingirritant.nl, verwacht je dat die naam mensen aanspreekt?

„De naam is misschien niet helemaal goed gekozen, maar voor jongeren is het een hele normale term. Het betekent gewoon erg irritant. Ik heb daar niet echt bij stilgestaan. Nu zijn het vooral jongeren die hun muziek aan iedereen laten horen in het openbaar vervoer, dus wat dat betreft zal de doelgroep het in ieder geval begrijpen.”

5

Kun je niet beter zelf oordoppen in doen dan ten strijde trekken tegen asocialen?

„Het bizarre is dat dat gewoon gebeurt. Ik heb mensen gesproken die in het openbaar vervoer om die reden hun mp3-speler opzetten: dus niet omdat ze zelf zo graag muziek willen luisteren, maar omdat ze de muziek van een ander niet willen horen. Dat vind ik niet normaal. Ik wil niet de moraalridder uithangen, maar dat mensen te lui zijn om oordopjes in te doen als ze naar muziek luisteren vind ik echt debiel. Terwijl de oplossing zo makkelijk is: gewoon wél oordopjes indoen en de muziek voor jezelf houden”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden