Opinie

Actie tegen 'Made in Israel'-etiket is juist in het belang van Israël

Palestijnse jongeren in de omgeving van Ramallah, waar een muur de bezette Westelijke Jordaanoever van Israël scheidt. Beeld AP
Palestijnse jongeren in de omgeving van Ramallah, waar een muur de bezette Westelijke Jordaanoever van Israël scheidt.Beeld AP

In de bezette Palestijnse gebieden manifesteert Israël zijn verborgen persoonlijkheid: boosaardig, agressief, ondoordringbaar. Tijd om de demonen terug te duwen in de fles.

Avraham Burg | voormalig voorzitter Knesset en Jewish Agency en World Zionist Organization

In de duisternis waarin het vredesproces in het Midden-Oosten zich bevindt, zien we nu een lichtpuntje. Sinds 2009 neemt het Verenigd Koninkrijk maatregelen, in overeenstemming met Europese regelgeving inzake consumentenbescherming, om te verhinderen dat producten uit Israëls nederzettingen als 'Made in Israel' worden geëtiketteerd.

Na een recente bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken overwegen verschillende EU-lidstaten het Britse initiatief te volgen. Denemarken heeft reeds verklaard dat te zullen doen. De lidstaten spraken bovendien af dat ze erop zullen toezien dat producten uit nederzettingen worden uitgesloten van voorkeursbehandeling op grond van het EU-Israël Associatie-akkoord.

Anders dan wat velen wellicht zullen denken, handelen EU-lidstaten die deze maatregelen nemen in Israëls belang. Dat doen zij, omdat ze stappen zetten die de zogenaamde 'Groene Lijn' verdedigen en versterken. Die lijn markeert de grens tussen Israël en de bezette Palestijnse gebieden van vóór de Zesdaagse Oorlog in 1967.

Voor het bereiken van vrede in het Midden-Oosten is de Groene Lijn van doorslaggevend belang. De lijn werd in 1949 bij het staakt-het-vuren tussen Israël en de Arabische landen met een groen potlood op de kaart getekend. Spijtig genoeg hield de lijn het slechts vol tot de Zesdaagse Oorlog van 1967.

In die oorlog bezette Israël de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Nadien hebben opeenvolgende Israëlische regeringen geen mogelijkheid onbenut gelaten om de lijn te vervagen en uiteindelijk ook uit te wissen. De Groene Lijn is verdwenen van officiële kaarten van de staat Israël. Scholen werd zelfs verboden haar op te nemen in het lesmateriaal.

Elke dag wordt de Groene Lijn ondermijnd door het grootschalige en uitdijende nederzettingenbeleid. Woongemeenschappen, die nu meer dan 500.000 kolonisten huisvesten, werden in de bezette Palestijnse gebieden gevestigd om ons het bestaan van de Groene Lijn te doen vergeten en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat te voorkomen.

Het had al lang voor elke Israëlische burger duidelijk moeten zijn dat alles binnen deze lijn het democratische, juridische en normatieve Israël is en alles buiten de lijn iets anders: ondemocratisch, illegaal, niet normatief. Niet van ons.

Maar de ogen van het Israëlische volk zijn blind, hun oren doof en hun leiders zwak. Juist in een absurde situatie als deze heeft een beschaafde samenleving behoefte aan terugkoppeling en ingrijpen van buitenaf. Om Israël duidelijk te maken dat het onmogelijk behandeld kan worden als 'de enige democratie in het Midden-Oosten', wanneer zij tegelijkertijd de laatste koloniale bezetter in de westerse wereld is.

Het uitdragen van deze boodschappen is niet antisemitisch en niet anti-Israël. Integendeel: de echte vijanden van Israëls toekomst zijn de kolonisten, de veroveraars en hun politieke bondgenoten - onder wie Benjamin Netanyahu, Israëls premier.

Zonder twijfel is iedereen die de grens van 1967 wil uitwissen er in wezen op uit om de fundamentele waarden waarop de staat Israël gesticht werd, uit te wissen: democratie, gelijkheid, de rechtsstaat, secularisme en moderniteit. Het bezetten van Palestijnse grond aan de overkant van de Groene Lijn voert in de tegenovergestelde richting: het genereert fanatieke, nationalistische, fundamentalistische en ondemocratische krachten die alle fundamenten van de Israëlische samenleving bedreigen.

Ik heb besloten geen producten uit nederzettingen te kopen. Ik steek de Groene Lijn niet over, niet voor publieke doeleinden, noch voor familiebijeenkomsten. Alles wat aan de overkant van de Groene Lijn gebeurt, vormt het duistere alter ego van Israël. Daar manifesteert zich haar verborgen persoonlijkheid. Boosaardig, agressief en ondoordringbaar. Deze persoonlijkheid dreigt de overhand te krijgen op de goede en humane delen van het legitieme Israël. Met hulp van de internationale gemeenschap moeten we deze demonen terugduwen in hun fles en terugkeren naar de positieve waarden waarvoor de staat Israël is gesticht.

Anders dan u wellicht wijs gemaakt zal worden, vormt de actie tegen het 'Made in Israël'-etiket op producten uit Israëls nederzettingen geen algehele boycot van Israël, maar een subtiel en ethisch onderscheid dat het verschil markeert tussen Israëls imposante potentieel en haar destructieve capaciteiten.

Als, God verhoede, de Groene Lijn permanent uitgewist zal worden, uit het bewustzijn en ook fysiek, dan zal ook Israel verdwijnen. De strijd voor het behoud van de Groene Lijn is de strijd voor Israël. Iedereen die deze lijn verdedigt, is een vriend van Israël en houdt de hoop levend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden