Actie tegen gevaarlijke shampoo

Synthetische muskverbindingen en ftalaten; de namen zullen bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar deze chemische stoffen zijn in het bloed van vrijwel elke Nederlander terug te vinden. Shampoo's, body lotions en make-up zitten vol met de moeilijk afbreekbare stoffen; weggegooid blijven ze jarenlang rondzwerven in het milieu en komen ze via de voedselketen bij de mens terecht waar ze zich ophopen in het vetweefsel. Een slechte zaak, vindt Greenpeace, want de stoffen zijn hoogstwaarschijnlijk schadelijk voor mens en milieu. “Zowel ftalaten als muskverbindingen kunnen de hormoonhuishouding ernstig beïnvloeden, de laatste kunnen ook kankerverwekkend zijn“, zegt Bart van Opzeeland, campagneleider 'giftige stoffen', bij Greenpeace. Ftalaten worden gebruikt om alcohol in parfums ondrinkbaar te maken, zodat de consument voor zijn Chanel nr 5 geen accijns hoeft neer te tellen. De muskverbindingen houden geurcomponenten bij elkaar; zo blijft de geur van een product langer behouden. Beide stoffen kunnen volgens van Opzeeland makkelijk vervangen worden door onschadelijke alternatieven. “Het gros van de producenten zag daar niets in.“ Greenpeace publiceerde de resultaten van hun actie op internet.

Een simpel kleurensysteem geeft de 'schadelijkheid' van de producten aan. Groen: dit is een schoon product. Oranje: de schadelijke stoffen zitten erin, maar worden eruit gehaald. Rood: het product bevat schadelijke stoffen en de producent is niet van plan ze eruit te halen. Ook werden de resultaten gedrukt in de 'Mooi Gids', waarvan de komende weken een miljoen exemplaren door Greenpeace uitgedeeld zullen worden.

Van Opzeeland: “Op deze manier willen we de producenten onder druk zetten. Het is echt een ernstig probleem, onderzoekers hebben de muskverbindingen zelfs in ongeboren kinderen gevonden.“ Dat er geen wettelijk verbod bestaat op de stoffen zegt volgens de campagneleider niet zo veel. “Stoffen worden pas op hun schadelijkheid onderzocht als gebleken is dat ze schade aanrichten, dan is het eigenlijk al te laat. Van bijna negentig procent van de chemicaliën in onze producten weten we bijna niets, alleen het kookpunt en hoe we ze kunnen gebruiken. Maar het is erg actueel nu, want deze wordt er gestemd over een nieuw Europees beleid voor chemische stoffen.“

De Mooi Gids, Gids voor schoonheid zonder gif, is te bestellen op www.greenpeace.nl of via 0800-4223344. Op www.greenpeace.nl/cyberactie kun je de cosmeticatest doen en zien of de producten die je gebruikt schadelijke stoffen bevatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden