Actie tegen Franse bank en consulaat mogelijk protest tegen kernproeven

Van onze verslaggevers ARNHEM - De bomaanslag op het Franse consulaat en de Franse Banque Paribas Nederland in Arnhem is van verschillende zijden krachtig veroordeeld. De aanslag, die dinsdagavond grote schade aanrichtte, wordt algemeen in verband gebracht met het protest tegen de Franse kernproeven op Mururoa. Maar tot nu toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Het tweede buurtonderzoek dat de politie gisteravond hield, heeft volgens een woordvoerder nog niets nieuws opgeleverd. Wel kijkt de politie uit naar een grijze Volkswagen Golf van een oud model met kerstverlichting op het dashboard. Getuigen meldden dat zij dinsdagavond verschillende malen zo'n auto door de normaal gesproken uitgestorven steeg achter het bank- en consulaatsgebouw zagen rijden. De auto zou ook tijdens de explosie zijn gezien.

De bom explodeerde dinsdagavond kort na half twaalf aan de achterzijde van het bankgebouw, waarin zich op de begane grond ook het Franse consulaat bevindt. De toegangsdeur werd uit zijn voegen gerukt en de pui aan de Bastionstraat werd ernstig beschadigd. In een straal van honderd meter sneuvelden ruiten van omliggende gebouwen. Van het bankgebouw zelf werden zowel de binnen- als buitenramen vernield. Niemand raakte bij de aanslag gewond.

Direct na de aanslag werd de omgeving van het bankgebouw door de politie afgezet en startte het gealarmeerde Explosieven Opruimings Commando van de koninklijke landmacht uit Culemborg een onderzoek. Hoewel nog geen precieze duidelijkheid bestaat over de aard van de gebruikte explosieven, zou het in ieder geval om een echte bom gaan. De politie neemt de zaak uiterst serieus en heeft een twintigkoppig rechercheteam geformeerd, dat onder leiding van de officier van justitie een uitgebreid onderzoek instelt.

In het onderzoek worden alle mogelijkheden, ook van een bankoverval, opengehouden. Maar er wordt zeer nadrukkelijk rekening mee gehouden, dat de aanslag is gepleegd uit protest tegen de Franse kernproeven in de Stille Zuidzee. Sinds de heftige internationale reacties tegen de kernproeven en een mislukte aanslag met een brandbom bij een filiaal van de Credit Lyonnaisbank aan de Velperweg, stonden ook de Bank Paribas en het consulaat in Arnhem jaar onder verhoogde politiesurveillance.

Desondanks ontving de Franse consul M. Bouyère in Arnhem al eerder 'brieven van mensen die niet tevreden zijn met de Franse politiek' en vond hij 's ochtends ook al eens een baksteen op zijn bureau die door de ruiten was gegooid. Maar de jongste aanslag noemt de Franse consul 'een serieuzere zaak'. Bouyère: “Het gaat niet om de omvang van de schade, maar meer om de daad zelf. Dat is gewoon een aanslag met een bom. Dat is een heel ernstige zaak. De aanslag is 's nachts uitgevoerd, dus kennelijk is het niet de bedoeling te doden, maar materiële schade te veroorzaken. Ik ben blij dat het personeel niet in gevaar is gebracht.”

Volgens de Arnhemse politie betekent verhoogde politiesurveillance, dat er 'met regelmaat wordt gecontroleerd'. Woordvoerder J. Koehorst: “Je kunt onmogelijk 24 uur per dag voor de deur gaan liggen. Daarvoor ontbreken mankracht en middelen.”

De Franse consul is tevreden met de bescherming die het gebouw met de verhoogde surveillance kreeg. Ondanks de eerdere incidenten ontbrak volgens hem de noodzaak voor permanente bewaking. Bouyère: “Je kunt niet constant het gebouw in de gaten houden. De politie doet echt haar best. Ik vind niet dat de Arnhemse politie in een keet voor het gebouw moet gaan zitten. Dan krijg je echt zo'n 'staat van beleg'-effect.”

De voorzitter van de Raad van Bestuur van Banque Paribas Nederland, B. Monsaingeon, ontkent bij de Arnhemse politie op uitgebreidere beveiligingsmaatregelen te hebben aangedrongen. De directie van de Franse bank toont zich 'geschokt en verrast' over de aanslag. Over een eventuele relatie tussen de aanslag en de gevoerde Franse politiek wil de Paribas Nederland zich niet uitspreken.

Burgemeester P. Scholten van Arnhem sprak gisterochtend direct zijn afschuw uit over de aanslag. Scholten: “We leven in een democratisch land, waarin actievoeren geoorloofd is. Maar dit soort acties gaat veel te ver en tolereren we niet.”

Scholten zegde de Franse waarnemend ambassadeur in Den Haag telefonisch toe, de veiligheid van buitenlanders en buitenlandse gebouwen te waarborgen, voor zover dat binnen zijn mogelijkheden ligt. Of nu alsnog tot permanente bewaking wordt overgegaan, wordt volgens Scholten nader bekeken.

De Nijmeegse actiegroep 'Boycot Franse wijn' die in september vorig jaar het Franse consulaat in Nijmegen bezette, heeft de bomaanslag in Arnhem veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden