Actie tegen Britse shariapraktijk

Een poster in de Londense East End propageert sharia-rechtspraak. (FOTO ROGAN MACDONALD, HH) Beeld Rogan Macdonald/Hollandse Hoogte
Een poster in de Londense East End propageert sharia-rechtspraak. (FOTO ROGAN MACDONALD, HH)Beeld Rogan Macdonald/Hollandse Hoogte

De verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens is het startsein voor een actie tegen de sharia-rechtspraak in Groot-Brittannië.

Het is vanzelfsprekend dat de actie tegen de Britse sharia-rechtspraak van start gaat op de dag dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens jubileert, zegt organisator Maryam Namazie. „De sharia-rechters presenteren zich als verdedigers van het recht van de minderheid. Maar zij schenden de rechten van het individu.” Gisteren lanceerden de actievoerders de campagne ’Eén wet voor iedereen’ bij het Hogerhuis.

In Groot-Brittannië bestaat sinds 1982 een shariaraad die scheidingszaken en familierechtszaken afhandelt volgens islamitisch recht. Inmiddels zijn er zo’n 7000 scheidingszaken geweest. Daarbij komen vooral vrouwen en kinderen er slecht van af, zegt Namazie door de telefoon vanuit Londen. „De getuigenis van een vrouw is de helft minder waard dan die van een man. Een man kan van zijn vrouw scheiden door haar simpelweg te verstoten, een vrouw moet met argumenten komen die soms moeilijk te bewijzen zijn.”

Ze noemt zaken van herhaaldelijk geweld tegen vrouwen waarbij de sharia-rechter de mannelijke daders slechts op cursus ’woedebeteugeling’ stuurden. „De betrokken vrouwen hebben hun zaak allemaal ingetrokken.” Kinderen worden per definitie na hun zevende jaar aan de vader toegewezen. „Terwijl in het Britse recht het welzijn van het kind bovenaan staat, ongeacht de leeftijd”, aldus Namazie. „Het is middeleeuwse wetgeving in de 21ste eeuw.” Het Britse recht is goed genoeg voor alle inwoners van het land, zegt ze.

De campagne richt zich op de burgerlijke sharia, niet op strafwetgeving. „We hebben het niet over stenigingen op Trafalgar Square. Maar de gedachte van de strafwetgeving in de sharia is wel een van de pijlers waarop de onderwerping van vrouwen is gebaseerd. En veel vrouwen die hier wonen zijn hun land ontvlucht, juist wegens die wetten.” Dat geldt ook voor Namazie, die twintig jaar geleden uit Iran vluchtte.

De sharia is puur bedrog, betoogt ze. Dat geldt voor de term ’rechtbank’, die argeloze moslims doet denken dat ze het seculiere recht niet nodig hebben – maar waar geen toezicht of advocaat is. Dat geldt ook voor de ’vrijwilligheid’ waarmee burgers zich tot de shariarechtspraak kunnen wenden. Veel vrouwen worden daartoe door hun familie gedwongen, aldus het steuncomité van Eén wet voor iedereen.

Dat comité is een bont internationaal gezelschap met bekende islam-critici als de Nederlanders Ayaan Hirsi Ali en Afshin Ellian, de Bengaalse balling-schrijfster Taslima Nasrin, filosofen, feministen, humanisten en notoire atheïsten zoals de evolutiebioloog Richard Dawkins. Het is hen een doorn in het oog dat de islamitische rechtbanken in Groot-Brittannië tegenwoordig de wind mee lijken te hebben. Aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams zei in februari van dit jaar het ’onvermijdelijk’ te vinden dat de sharia deel wordt van het seculiere rechtsysteem. Namazie: „Zo worden de meest reactionaire krachten in de Britse islam gesteund”.

Voorstanders betogen dat de sharia moslims sneller doet integreren, omdat zij zich meer geaccepteerd zouden voelen in hun religie en cultuur. „Onzin”, stelt Namazie. „Moet elke religie zijn eigen rechtspraak hebben? Rechten en rechtvaardigheid zijn bedoeld voor mensen, niet voor religies en culturen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden