Actie politie breidt zich verder uit

Alle politiebonden gaan actie voeren. Ook de NPB sluit zich aan, maar daarmee is het front van de agenten nog niet gesloten.

De Nederlandse Politiebond (NPB) begint deze week toch met protestacties voor hoger loon. De politiebond laat hiermee zijn voornemen varen om tot januari te wachten. Hierdoor komt het tot een vrijwel algehele staking onder het Nederlandse politiepersoneel.

De NPB, die afgelopen weekend niet meedeed aan de staking bij twee grote voetbalwedstrijden, wil niet achterblijven, en gaat net als de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) en vrijwel alle kleine politiebonden publieksvriendelijke acties houden. Die bonden zijn vanaf vandaag terughoudend met het uitdelen van boetes voor bijvoorbeeld fietsen op de stoep, of rood licht negeren.

Dat de NPB overstag is, verheugt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. „Ik hoop dat de bond hetzelfde doel nastreeft, namelijk 200 euro voor elke diender erbij”, reageert hij. Dat is niet het geval, laat woordvoerder Jan Willem van der Pol van de NPB weten. „We willen best samenwerken met de andere bonden, maar blijven bij onze eigen inzet van 7 procent loonsverhoging in twee jaar.”

Politiemensen van de Nederlandse Politiebond schrijven vanaf vrijdag alleen nepbekeuringen uit voor lichte overtredingen. De NPB-agenten gaan de straat op met een ’alternatief bonnenboekje’, met daarin een waarschuwing, een kerstwens en een boetebedrag van 0 euro. De NPB wil tot 10 januari met het milde beleid doorgaan, en als dat geen resultaat heeft, wil de bond ’het totale politiewezen platleggen.’ Ook de ACP beraadt zich op grote stakingen.

De politiebonden voeren actie uit onvrede over de vastgelopen cao-besprekingen met minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken. De ACP en NPB – die allebei ruim 23.000 leden tellen – vinden haar aanbod van 5,75 procent loonsverhoging over twee jaar beide onaanvaardbaar.

De bonden hebben allebei een eigen idee over een acceptabele loonstijging. De ACP wil 200 euro extra per maand voor elke politieman, terwijl de NPB 7 procent loonstijging eist, waarbij meer geld moet gaan naar oudgedienden en zware functies. Vanwege dat meningsverschil deed de NPB dit weekend nog niet mee met de stakingsacties tijdens de voetbalwedstrijden Ajax-PSV en Feyenoord-AZ.

Minister Guusje ter Horst wil niet toegeven aan de politiebonden. Zij had maandag al verklaard dat zij de acties te ’snel’ vindt.

„Ik heb de politie een reëel bod gedaan. Iedereen in Nederland mag natuurlijk actie voeren voor zijn loon. Maar volgens mij komt actie voeren aan het eind van de onderhandelingen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden