Actie pastoor Schilder in strijd met portretrecht

Als de Tilburgse pastoor Harm Schilder foto's van uitgetreden parochianen in zijn kerk ophangt, riskeert hij een stevige geldboete. Dat zegt advocaat Willem-Jan Tielemans, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht. "De pastoor mag niet zonder meer de foto's van de parochianen openbaar ten toon stellen, tenzij die daar vooraf hun toestemming voor hebben gegeven. In het geval er geen uitdrukkelijke toestemming is gegeven, kan er sprake zijn van inbreuk op het portretrecht van de parochianen en daarnaast mogelijk inbreuk op hun privacy en persoonlijke levenssfeer."

Benadeelden kunnen volgens de advocaat aan de civiele rechter vragen de pastoor te verbieden de foto's te gebruiken. Ook kunnen zij om een schadevergoeding vragen. Daarnaast kunnen er ook strafrechtelijke consequenties zijn. Artikel 35 van de auteurswet bepaalt dat 'degene die zonder daartoe gerechtigd te zijn een portret in het openbaar ten toon stelt of op andere wijze openbaar maakt, kan worden gestraft met een geldboete in de vierde categorie'. Om precies te zijn 19.500 euro per overtreding.

De plannen van Schilder veroorzaakten nogal wat ophef. Een van de parochianen om wie het ging, Frans Robbe, liet weten geen toestemming te geven voor het ophangen van zijn foto. Hij noemde de actie 'dom en onverstandig'. Ook sprak hij zijn verbazing uit over het feit dat de pastoor niet gewoon met hem was komen praten.

Overigens lijkt de kans klein dat pastoor Schilder zijn actie kan voortzetten. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft inmiddels op duidelijke wijze afstand genomen van de pastoor middels een verklaring op haar website. 'Het openbaar maken van persoonlijke gegevens van mensen die aangeven dat ze zich willen laten uitschrijven uit de Kerk is vanuit het oogpunt van zorgvuldig omgaan met privacygevoelige informatie van ledenbestanden onwenselijk en juridisch niet geoorloofd en daarom geen praktijk in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland', laten de gezamenlijke bisschoppen, onder wie bisschop Hurkmans en hulpbisschop Mutsaerts van Den Bosch, weten. 'De Rooms-Katholieke Kerk wil in alle gevallen zorgvuldig omgaan met de privacy van hen die de kerk willen verlaten.'

Eerder leek het erop dat het bisdom Den Bosch pastoor Schilder zijn gang zou laten gaan. "Wij laten de verantwoordelijkheid hiervoor voorlopig bij de parochie", liet woordvoerder Peter Broeders in eerste instantie weten. Nu er een verklaring ligt van de bisschoppenconferentie, is de situatie veranderd. Dezelfde Broeders nu: "Wij verwachten dat Schilder zich iets van de verklaring aantrekt."

Bisschop Hurkmans heeft opmerkelijk genoeg nog niet met de pastoor gesproken. "Dat zal de komende dagen wel gebeuren", zegt de woordvoerder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden