Actie op Schiphol tegen wapendoorvoer naar Israël

(Novum) - Ongeveer vijftig mensen hebben woensdag op Schiphol actie gevoerd tegen het Nederlandse beleid van wapenexport naar Israël. De actievoerders speelden op de luchthaven slachtoffers van de wapens en waren bedekt met Libanese en Palestijnse vlaggen. Tweede Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks) waren aanwezig bij de actie, die van 14.00 tot 15.00 uur plaatsvond.

Uit het antwoord op Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Farah Karimi bleek begin deze maand dat vorig jaar 76 wapenzendingen naar Israël via Nederland zijn gevlogen. In juni en juli, de twee maanden voor de start van het conflict tussen Israël en Hezbollah, passeerden 23 wapenvrachten Schiphol.

Van Velzen stelt dat het exportbeleid wat betreft militair materieel 'zo lek als een mandje is'. "Nederland heeft al een tijd een wapenembargo tegen Israël, maar doorvoer van wapens uit onder meer de Verenigde Staten wordt wel toegestaan. Onbegrijpelijk." Van Velzen doelt hiermee op het niet verlenen van exportvergunningen van wapens aan Israël. Een wapenembargo kan in Nederland alleen worden ingesteld door een overkoepelende organisatie, zoals de Verenigde Naties.

Van Velzen heeft aangekondigd na het zomerreces staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip (CDA) op het matje te roepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden