Actie justitie tegen top hennepbendes

rotterdam –- Bij een actie van de Belgische en Nederlandse justitie tegen de georganiseerde hennepteelt zijn gisteren 23 kopstukken uit het softdrugscircuit aangehouden.

Bijna driehonderd politiemensen namen deel aan de actie, die gisterochtend vroeg begon. Het onderzoek richtte zich op de georganiseerde misdaad, die achter veel, relatief kleine hennepplantages schuilgaat. Een aantal van deze, vaak onopvallende, plantages werd eerder ontmanteld, waarna de nu aangehouden leiders in kaart werden gebracht.

Bij de actie zijn, voornamelijk in Brabant, 32 woningen en panden doorzocht. Onder meer bij een makelaar, een financiële dienstverlener en een administratiekantoor is huiszoeking verricht. Tegelijkertijd zijn tien plantages en drogerijen opgerold. Ook is beslag gelegd op luxe sportauto’s, een manege, tien woningen, een onbekend aantal vuurwapens en een partij gekopieerde dvd’s.

Los van deze zaak, maar eveneens in het drugscircuit van Zuid-Nederland, maakte het Openbaar Ministerie gisteren de aanhouding bekend van een 52-jarige, in Roermond gedetineerde man. Met zijn aanhouding heeft de Nationale Recherche drie liquidaties verijdeld, zegt justitie.

Behalve de vrijdag aangehouden hoofdverdachte, zijn in Brunssum en Eindhoven nog twee medeverdachten van 49 en 39 jaar aangehouden. Het plan voor de afrekeningen kwam aan het licht in een undercoveroperatie, die in het voorjaar na aangeven van de regiopolitie Limburg-Noord begon.

De politie-infiltrant kreeg van de gedetineerde opdracht de liquidaties uit te voeren. Hij zou hiervoor 100.000 euro ontvangen. Ook kreeg de infiltrant in de gevangenis een ’boodschappenlijst’ voor wapens en explosieven. Voor de uitvoering van de liquidaties had de undercoveragent contact met de verdachten uit Brunssum en Eindhoven. Een van hen heeft de afgelopen maanden, met het oog op de afrekeningen, vermoedelijk voorverkenningen uitgevoerd. Tot de beoogde slachtoffers behoorde de eigenaar van een coffeeshop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden