'Actie helpt Syrisch gezin niet'

Staatssecretaris Dijkhoff bekritiseert onderduikhulp door burgemeester Weert

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie) is het niet eens met de beslissing van burgemeester Jos Heijmans van Weert om een gezin uit Syrië te helpen met 'onderduiken' om te voorkomen dat zij terugmoeten naar Duitsland. Dat zei hij gisteren in de Tweede Kamer tijdens het vragenuur. Hij laat de zaak onderzoeken.

De actie van Heijmans kwam vorige week in het nieuws. De familie, bestaande uit een 24-jarige moeder, vier kinderen en de 18-jarige broer van de vrouw die volgens Heijmans de vaderrol in het gezin vervult, zou worden gescheiden. De vrouw had zich in Duitsland geregistreerd, terwijl de broer dat in Nederland had gedaan. Toen het de burgemeester niet lukte om de breuk via de betrokken instanties tegen te houden, besloot hij te verzwijgen waar de familie is 'ondergedoken'.

Staatssecretaris Dijkhoff vindt dat het gezin met deze actie niet wordt geholpen; de familieleden verkeren juist langer in onzekerheid. Door het uitblijven van verblijfsvergunningen, duurt het ook langer voordat ze aan hun integratie in West-Europa kunnen beginnen. Dijkhoff vindt dat Heijmans de uitvoering van de wet in de weg loopt.

Volgens de bewindsman hadden moeder en kinderen prima naar Duitsland gekund. Hij wees ook op inspanningen om het gezin vlakbij de Nederlandse grens onder te brengen om familiebezoek zo te vergemakkelijken. "Duitsland is een veilig en net land. Het zou het beste zijn geweest als ze daarheen waren gegaan. Het is duidelijk dat de burgemeester en ik van mening verschillen over wat er dient te gebeuren."

Voorlopig verandert er voor de Syrische familie niets. Dijkhoff wil eerst een onderzoek afwachten om te zien hoe de vork precies in de steel zit. Daarna zal hij met minister Ronald Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken) beslissen wat de volgende stap is en of Heijmans zijn boekje te buiten is gegaan.

De Tweede Kamer is verdeeld over de zaak. D66 steunt haar burgemeester. Ex-PvdA'er Selçuk Öztürk noemt het 'moedig' dat hij voor de familie opkomt. PVV-kamerlid Machiel de Graaf bestempelde de acties en opmerkingen van de burgemeester als 'walgelijk'. Vooral de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog schoot hem in het verkeerde keelgat. Heijmans noemde het 'wrang' om het gezin vlak voor 4 mei op de trein naar Duitsland te zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden