Actie EVP tegen euthanasieplan

Het Nederlandse plan om euthanasie te legaliseren, wordt vandaag naar alle waarschijnlijkheid veroordeeld door de 42 Europese partijen die zich hebben aangesloten bij de Europese Volkspartij/Europese Democraten (EVP/ED).

Op voorstel van CDA-europarlementariër Maria Martens hebben de in de EVP/ED verenigde christen-democratische en conservatieve partijen hun zorg uitgesproken over het Nederlandse wetsvoorstel ter legalisering van euthanasie. Op 28 november stemde de Tweede Kamer in met het doden op verzoek; het hangt nu van de Eerste Kamer af of dit wetsvoorstel erdoor komt.

De 42 partijen keren zich alleen tegen actieve euthanasie, het doden op verzoek. Het staken van een medische behandeling omdat deze het lijden slechts verlengt, wijzen zij daarentegen niet af, evenmin als het bestrijden van pijn met middelen die de levensduur eventueel kunnen bekorten.

De belangrijkste reden waarom de 42 partijen het Nederlandse euthanasieplan afwijzen, is dat hiermee het recht op leven wordt geschonden. Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens draagt overheden op dit recht op leven te waarborgen.

,,Het gaat wel vaak over economie in Europa, maar de diepste debatten gaan altijd over waarden'', zegt Martens. ,,Dat zag je bij de strafmaatregelen tegen Oostenrijk vorig jaar, en dat zie je nu aankomen bij euthanasie.'' Voor angst dat het daarbij ook tot strafmaatregelen tegen Nederland komt, waartoe onder meer leden van de Duitse CDU hebben opgeroepen, is volgens Martens geen reden: ,,Daarvoor is geen draagvlak.''

De EVP/ED is tot en met vandaag bijeen in Berlijn. Naast onder meer de Duitse CDU, de Franse UDF, de Spaanse PP en de Poolse AWS, speelt ook Silvio Berlusconi's Forza Italia een grote rol. Bedenkingen van onder meer het CDA tegen deze conservatieve partij uit Italië, die dit voorjaar vermoedelijk de verkiezingen gaat winnen, zijn inmiddels van tafel. Wel telt de EVP/ED naast Forza Italia nog vier kleinere Italiaanse partijen, die zijn ontstaan nadat de aloude Democrazia Cristiana aan corruptie ten onder ging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden