Acteurs spelen met de knop op dom in man-redt-gezin-drama

'Patriot Games' is na 'The hunt for Red october' het tweede verfilmde boek van Tom Clancy over (ex)-CIAagent Jack Ryan. Alec Baldwin, die in 'The hunt...' de hoofdrol speelde, moest het veld ruimen voor Harrison Ford. Die zal Ryan ook spelen in de twee nog op stapel staande Clancyverfilmingen.

Het verhaal van 'Patriot Games' is een variant op een overbekend thema.

Ryan raakt betrokken bij een IRAaanslag op een lid van het Engelse koninklijke huis. Een van de onverlaten dodend redt hij het adellijke personage.

Vanaf dat moment - en daar gaat het allemaal om - zijn Ryan, zijn vrouw en dochtertje hun leven niet meer zeker en moet de CIA-agent tot het uiterste gaan om huis en haard te beschermen.

Regisseur Phillip Noyce heeft dit zoveelste 'Koene-kerel-verdedigt-gelukkig-gezin-drama' volstrekt voorspelbaar en fantasieloos uitgewerkt. Ook bevat zijn film een aantal onwaarschijnlijkheden die geen kijker pikt. Zo denkt niemand er aan Ryan en zijn gezin na zijn heldendaad - die om IRA-wraak schreeuwt - door een legertje lijfwachten te laten beschermen. Zo vraag je natuurlijk om narigheid...en om voorspelbare ontwikkelingen.

Het enige opwindende item dat Noyce - overigens ook al slaapverwekkend plichtmatig - door zijn film strooit, is de spectaculaire wijze waarop Ryan en zijn CIA-collega's de terroristen opsporen. Ze doen het via een satelliet die van iedere plek op aarde zulke scherpe foto's neemt, dat ze tot in de kleinste details uitvergroot kunnen worden.

Dat 'Patriot games' weinig om het lijf heeft, valt ook aan de acteerprestaties te merken. De meeste acteurs spelen met de knop op dom en schmieren er lustig op los. Zelfs Harrison Ford valt tegen. Na enkele intelligente films (ondermeer Polanski's 'Frantic' waarin hij nog op heel acceptabele wijze een gezin verdedigde), verstart Ford nu tot een houten Klaas die het blindelings op neemt voor de hoeksteen van de samenleving.

President Bush kan trots op hem zijn.

In 35 bioscopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden