Acteur Ton Lutz overleden

Ton Lutz in de televisiefilm 'Cover Story'. (ANP) Beeld
Ton Lutz in de televisiefilm 'Cover Story'. (ANP)

Acteur Ton Lutz is zondagochtend in Amsterdam op 89-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt.

ANP

Antonius Cornelis (Ton) Lutz wordt op 17 juni 1919 in Delft geboren als oudste van acht kinderen in een katholiek gezin. Zijn vader is werkzaam als vertegenwoordiger bij een sigarettenfabriek en -importbedrijf. Lutz krijgt het optreden met de paplepel ingegoten: tussen de schuifdeuren werd regelmatig muziek gemaakt en gespeeld.

Lutz begint zijn werkbare leven als journalist bij de Nieuwe Delftsche Courant. In 1941 wordt zijn carrière in de kiem gesmoord als hij weigert lid te worden van het Persgilde van de Kultuurkamer. In 1944 moet hij zijn opleiding aan de Toneelschool afbreken als hij moet onderduiken voor de Duitsers. Uiteindelijk wordt hij toch gepakt en verblijft tot het einde van de oorlog in een gevangenis in Groningen.

In 1945 gaat hij op voorspraak van Johan de Meester aan de slag bij het Residentie Toneel. Na het Nederlands Volkstoneel, Toneelgroep Comedia en de Nederlandse Comedie wordt hij in 1955 artistiek directeur van het Rotterdams Toneel. In 1962 wordt hij artistiek leider van de Nederlandse Comedie. Zes jaar later richt hij Toneelgroep Globe op waar hij tot 1975 blijft. Daarna is hij negen jaar artistiek leider van het Publiekstheater in Amsterdam. In 1984 gaat hij officieel met pensioen, hoewel hij daar zelf niets van wil weten.

Lutz, die de nestor van het Nederlandse toneel wordt genoemd, wordt meerdere malen onderscheiden voor zijn werk. In 1968 en 1983 ontvangt hij de Louis d'Or voor respectievelijk De architect en de keizer van Assyrië en Ãœber Gipfeln is Ruh. In 1967 ontvangt hij de Albert van Dalsumprijs voor Thyestes. In 1984 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Naast het toneel speelt Lutz ook in films en op televisie. Hij acteert in Fanfare van Bert Haanstra en in vele series bij de KRO, VARA en toenmalige NTS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden