Acteur Bernard Droog (88) overleden

amsterdam – - Een ernstige longontsteking is acteur Bernard Droog fataal geworden. Droog (88) speelde sinds 1945 circa 130 toneelrollen en is bij het grote publiek vooral bekend van films en tv-series. Hij overleed gisteren, na een kort ziekbed in het ziekenhuis in het Gelderse Ede. Hij laat drie zonen en een echtgenote na, die in Frankrijk woont.

Van onze redactie kunst

Droog werd op 5 januari 1921 geboren in het Duitse Keulen. Zijn Nederlandse ouders (die bij de operette werkten) verlieten Duitsland in 1936, waar het voor buitenstaanders steeds moeilijker toeven was.

Bernard Droog was van 1959 tot 1987 docent aan de Arnhemse Toneelschool. Zijn filmcarrière begon in 1955, toen hij de leraar speelde in de film ’Ciske de Rat’. Daarna volgden rollen in de films ’Kleren maken de man’ van Georg Jacoby, ’Fanfare’ van Bert Haanstra, ’Wat zien ik’ van Paul Verhoeven, en ’Erik of het klein insectenboek’ van Gidi van Liempd. Droog speelde ook in de tv-serie over deze fantasiewereld uit het gelijknamige boek. Zijn laatste filmrol had Droog twaalf jaar geleden in het met een Oscar bekroonde ’Karakter’.

Droog begon zijn toneelcarrière in 1945 bij het Haagse gezelschap van Pierre Balledux. In 1953 sloot hij zich aan bij de Haagse Comedie en begon daar met een rol in de klucht ’Trijntje Cornelis’ van Constantijn Huygens. Hij speelde daarna nog in de toneelgezelschappen Toneelgroep Theater, Nieuw Rotterdams Toneel, Zuid Nederlands Toneel en Haarlems Toneel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden