Column

Acromegalie

null Beeld

In India zijn ze nogal boos geworden over recente beweringen dat hun held Mahatma Gandhi een biseksuele racist was. Althans, als men de nieuwe biografie van de Amerikaanse auteur Joseph Lelyveld moet geloven.

Sylvain Ephimenco

Gandhi zou zich niet alleen laatdunkend over zwarte Afrikanen hebben uitgelaten maar in het jaar 1908 zou hij zijn vrouw voor een man hebben verlaten. Dat Gandhi's minnaar ook nog een Duitse bodybuilder zou zijn, maakt de woede van de Indiërs er niet minder om. Misschien toch beter dan een couturier of balletdanser?

En hoe moeten vrome moslims zich niet voelen nu Geert Wilders heeft onthuld dat hun profeet Mohammed een schizofreen was met acromegalie (een groeistoornis veroorzaakt door een gezwel in de hypofyse)? Wilders onthult zijn wereldprimeur in het noodlijdende schandaalblaadje HP/De tijd van deze week en zegt die lastige profeet te willen 'ontmaskeren'. Mo had dus een tumor die overdruk in de hypofyse veroorzaakte, volgens Wilders, en zag ze daarom vliegen. Ik bedoel dat hij af en toe een engel zag langskomen, door andere visioenen werd geplaagd en hierdoor tot wreedheden werd aangezet.

Nu zijn we natuurlijk Wilders dankbaar dat hij zijn gedoogwerk en de verdediging voor zijn proces even laat rusten, om ons over beroemde tumoren bij te praten. Vreemd is wel dat deze theorie uit een boek van Herman Somers uit 1992 is gevist. Wilders deed er dus 19 jaar over om zijn Belgische bron te ontdekken. Op zijn beurt leverde auteur Somers een betere prestatie door vijftien eeuwen na dato een diagnose over de overdrukte hypofyse van Mohammed te stellen.

Het doet me denken aan een ander boek van een andere Belg, Jean-Paul Mulders, die een tijdje terug de verborgen afkomst van Adolf Hitler blootlegde. Deze journalist verzamelde DNA van familie en verwanten van de führer en kwam tot een schokkende primeur: het Y-chromosoom behorend tot de haplogroep E1b1b. Dat wil zeggen dat Hitler afstamde van migranten uit het Noordoosten van Afrika, voornamelijk Berbers, Somaliërs, en Asjkenazische Joden. Hitler was dus voor een flink deel Joods, Marokkaans en een beetje neger.

Maar wat te denken van Jezus? Nee geen tumor of nazibloed, maar wel volgens verschillende bronnen latent tot praktiserend homoseksueel. Wat ooit door zanger Elton John kernachtig werd samengevat: 'Jezus was homo!' Probleem is dat Jezus volgens de 'Da Vinci Code' ook nog in het geheim met Maria Magdelana was getrouwd en dat hij niet minder dan vier kinderen zou hebben gehad.

Over enkele jaren zal een auteur de afstammeling van Jezus op het spoor komen, werkzaam op de afdeling promotie en reclame van een ABN Amro-filiaal te Winschoten. Wat vanzelfsprekend door auteur Francesco Carotta betwist zal worden: Carotta heeft in een boek van 400 bladzijden ('Was Jesus Caesar?') al bewezen dat de Christus niemand anders was dan Julius Caesar.

Je kunt historische personages achteraf zo maakbaar maken als je wilt. Met hun seksualiteit, chromosomen of ziektes gaan sleutelen. Maar wat altijd hardnekkig overblijft, is hun rotsvaste invloed op de geschiedenis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden