Update

ACM publiceert vernietigend rapport over NS

Beeld anp xtra

Toezichthouder ACM is woensdag met een vernietigend rapport naar buitengekomen over de rol van spoorvervoerder NS bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De NS probeerde de publicatie van het rapport lang tegen te houden, maar heeft de procedure hierover bij de rechter ingetrokken.

De ACM oordeelde reeds in maart dat de NS zich bij de aanbesteding in Limburg niet aan de regels heeft gehouden. Nu komt het pak papier naar buiten, waarin in detail beschreven staat wat allemaal verkeerd is gegaan.

"NS heeft haar concurrent Veolia in aanloop naar de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg bewust op achterstand gezet", zegt ACM-bestuurslid Henk Don. "Het gedrag van NS heeft het concurrentieproces gefrustreerd. Dat gaat ten koste van de reiziger en de belastingbetaler."

Boetes
In het rapport laat de ACM zich nog niet uit over machtsmisbruik of mogelijke andere overtredingen van de NS. Het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond. De toezichthouder beslist daarom later over het opleggen van eventuele boetes.

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën zei de conclusies 'zeer ernstig' te vinden. Het spoorbedrijf dient zich volgens hem niet alleen aan de wet te houden, maar zou ook de grenzen niet op moeten zoeken.

Concurrentiegevoelige informatie
Het onderzoek was opgezet omdat Veolia klaagde dat de NS servicebalies niet wilde delen en te hoge prijzen vroeg voor bijvoorbeeld het gebruik van kaartautomaten, chippalen en pauzelokalen. Later bleek dat NS ook concurrentiegevoelige informatie van Veolia doorspeelde aan haar dochteronderneming Abellio, die ook aan de aanbesteding meedeed.

Aanvankelijk werd het ov in Limburg ook gegund aan Abellio. Maar de provincie kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld. Dinsdag werd de gunning uiteindelijk toegewezen aan Arriva, een andere concurrent van NS.

Topman NS onder vuur
De FNV zegde naar aanleiding daarvan het vertrouwen op in NS-topman Timo Huges. FNV-bestuurder Huub van den Dungen vindt dat de NS zijn betrouwbaarheid heeft verloren met dit 'fiasco'. Hij ziet Huges niet als de man die dat vertrouwen kan herstellen, bevestigde Van den Dungen woensdag na berichtgeving van de Limburgse kranten. De bond heeft de centrale ondernemingsraad van de NS geadviseerd zich ook tegen Huges te keren.

Reizigersorganisaties zien in de aanbestedingsfraude in Limburg geen reden om het vertrouwen in NS-baas Timo Huges op te zeggen. Zowel Rover als de Maatschappij voor Beter OV liet woensdag weten de topman toch te blijven steunen.

'Timo Huges doet veel om NS voor reizigers aantrekkelijk te maken. FNV dient dat te steunen', stelde Rover. De Maatschappij voor Beter OV vindt dat de topman 'adequaat' heeft opgetreden en noemt de actie van FNV 'ketelmuziek'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden