Achtervolgd door haar verleden

amsterdam – - Na te zijn doorgedraaid in een emotionele achtbaan, was de EK cross Adrienne Herzog te veel. De favorietenrol die ze zich voor het evenement had toegeëigend, spoelde weg met een vracht dopingnieuws.

Met de moed der wanhoop stond ze gisteren in het Portugese Albufeira aan de start om in elk geval het brons van vorig jaar te kunnen verdedigen. Na amper zes minuten stapte de Nederlandse wanhopig en leeg uit.

Eigenlijk had ze aan de vooravond van het evenement niet meer geweten wat te doen. Het ‘nieuwe’ atletiekleven dat zij sinds anderhalf jaar in Madrid koesterde, werd eind vorige week door dopinggeweld weggeblazen. Haar gedachten werden heen en weer geslingerd, van sportieve wraak nemen tot onmiddellijk stoppen met haar carrière.

Haar 79-jarige trainer Manuel Pascua Piqueras, die zij als een vader beschouwde, was een van de veertien mensen die donderdag door de Spaanse politie werd gearresteerd. Hij wordt verdacht van het verstrekken van doping. Bij huiszoekingen tijdens ‘Operatie Windhond’ zouden op diverse plaatsen dopingmiddelen zijn aangetroffen.

Herzog, die niet direct bij de zaak is betrokken, werd op het trainingscomplex in Madrid verhoord. Ze antwoordde ontkennend op vragen of Pascua haar verboden middelen zou hebben verstrekt. Daarna ontvluchtte ze de locatie „waar het wemelde van de politie”, om met twijfels af te reizen naar de EK cross. Haar ploeggenoot Alemayeh Bezabeh, de Europees kampioen, werd op verdenking van betrokkenheid door de Spaanse federatie teruggetrokken.

Herzog zocht anderhalf jaar geleden mede haar heil in het van dopingschandalen vergeven Spanje in een poging om de speculaties in Nederland achter zich te laten. Ze stond bekend om haar (reeds lang beëindigde) relatie met steepleloper Simon Vroemen, die bij twee dopingzaken betrokken was en onlangs voor twee jaar werd geschorst. Stefan Matschiner, destijds manager van de twee, is veroordeeld vanwege zijn rol in een Oostenrijks bloeddopingschandaal.

En ook zaterdag werd Herzog achtervolgd door haar verleden. De Volkskrant publiceerde e-mailcorrespondentie van haar en een voormalige relatie uit januari 2008. Daaruit zou blijken dat ze zichzelf zou hebben geïnjecteerd (verboden), en daarbij duikt het ‘woord’ E*O op. Dat zou verwijzen naar het verboden middel Epo. Volgens Herzog zijn de e-mails vervalst en naar buiten gebracht door iemand die ‘gekwetst, gefrustreerd of een psychopaat’ is.

Officieel is Herzog nooit met doping in verband gebracht, ze is vooral meegezogen in schandalen van anderen. In Albufeira werd ze misleid door alle stress. „Als je in een laag tempo loopt, lijkt het door de spanning alsof je supergoed bent”, zei ze voor de NOS-camera. „Zodra het hard gaat, ben je leeg, blijkt alle energie weg.”

Ze zei ontredderd te zijn. Niet alleen omdat ze in Portugal een verloren seizoen niet heeft kunnen redden, maar vooral vanwege alles wat ze dreigt te verliezen. „Ik werk in Madrid samen met mensen die ik vertrouwde. Het was mijn thuis, de basis voor mijn werk. Dat valt allemaal in duigen. Ik weet niet eens waar ik morgen heen ga. Naar Spanje, waar al mijn spullen liggen, of naar Nederland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden