Achterstandswijken lijden onder problemen Vestia

Bouwplannen corporatie geschrapt

De financiële problemen bij Vestia hebben grote gevolgen voor de bouwplannen van de Rotterdamse woningcorporatie. Geplande projecten worden geschrapt. Tegelijkertijd wil Vestia de komende tien jaar in totaal 15.000 huurwoningen verkopen.

Dit blijkt uit een brief van minister Spies van binnenlandse zaken, die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daarin staat dat er de afgelopen maanden veel is overlegd met Den Haag en Rotterdam, steden waar Vestia sterk is vertegenwoordigd. Spies schrijft dat de huidige situatie bij de corporatie 'een belemmering vormt voor de noodzakelijke investeringsopgaven in de achterstandswijken'. Dat is vooral voor de Maasstad een teleurstelling, nu er een zogeheten 'nationaal programma' ligt om de hardnekkige en grote sociaal-economische problemen in Rotterdam-Zuid aan te pakken. Vestia zou daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Hoeveel geld aan investeringen Rotterdam mis dreigt te lopen, is nog onbekend. Verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus zegt in een reactie dat hij rekening hield met dit slechte nieuws. De gemeente is daarom in gesprek met andere corporaties, pensioenfondsen en ontwikkelaars om taken van Vestia over te nemen om zo veel mogelijk projecten 'levend' te houden.

Vestia kwam in problemen door een onverantwoord grote derivatenportefeuille. De corporatie wilde zich daarmee verzekeren tegen rentestijgingen op de kapitaalmarkt. Toen deze juist daalde, moest Vestia ongeveer 2 miljard euro bijstorten als onderpand aan banken. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de financiële topman van de woningcorporatie. Hij zou op illegale wijze miljoenen hebben verdiend aan het afsluiten van rentecontracten. Minister Spies eist van Vestia dat het uiterlijk 1 augustus 'substantiële afspraken' met banken maakt hoe de gewraakte derivatenportefeuille kan worden afgebouwd.

KPMG, de accountant van Vestia, erkende gisteren dat er bij de controle van de jaarrekening van 2010 fouten zijn gemaakt. KPMG heeft besloten om de handtekening onder het jaarverslag in te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden