Achterstand steekt Surinamers

AMSTERDAM - De integratie van Surinamers in Nederland stagneert. Er werken nog steeds te weinig Surinamers op sleutelposities in de politiek, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. De politiek moet de maatschappelijke achterstand van de bevolkingsgroep uit de vroegere kolonie eindelijk eens opheffen.

Dat schrijven twee Surinaamse organisaties in een manifest aan de politieke partijen. De organisaties willen zo invloed uitoefenen op de verkiezingsprogramma's voor de Tweede-Kamerverkiezingen. ,,Het poldermodel blijkt niet te werken op het gebied van de antidiscriminatie'', zegt voorzitter Robbie Berghout van Organiseer Pressie Omhoog. ,,Het uitwerken van de afspraken om allochtonen naar banen te leiden voor hogeropgeleiden is gewoon gefrustreerd door de werkgevers.''

OPO houdt daarom het polderpalaveren voor gezien. Berghout stelt 'acties, demonstraties en gerechtelijke procedures' in het vooruitzicht, allemaal om Surinamers eindelijk hun rechtmatige plek te bezorgen in de Nederlandse samenleving. De club is nog maar een jaar oud en telt op dit moment, volgens Berghout, al ruim vijfduizend leden in Noord-Holland. Het bewijst hoezeer de maatschappelijke achterstand Surinamers dwars zit, zegt hij.

Zelf is Berghout een voorbeeld van een 'geslaagde Surinamer'. Hij heeft pedagogiek gestudeerd, studeert rechten en daarbij is hij directeur van een Amsterdamse organisatie die zich sinds 15 jaar inzet voor de Surinaamse integratie. Maar zijn loopbaan zegt niets, waarschuwt Berghout. Van OPO zijn veel academici en hbo'ers lid, die er maar niet in slagen een baan op hun niveau te krijgen. Binnen de Surinaamse gemeenschap leeft steeds meer het gevoel dat ze wordt ingehaald door Turken, Marokkanen en Antillianen.

Voorzitter Robbie Berghout: ,,Op de politieke agenda zijn zij wél aanwezig, want zij zijn voor de witte beleidsmakers een probleem.'' Iwan Leeuwin is GroenLinks-raadslid in Diemen en voorzitter van het slechts 41 leden tellende Platform Surinaamse Politici (PSP), dat het manifest mede ondertekend heeft. Leeuwin erkent dat er maar weinig Surinamers politiek actief zijn. De grote groep is na vele jaren moegestreden. En hoogopgeleiden mijden de politiek nogal eens. Vooral uit vrees voor de scherpe pers, zegt Leeuwin. ,,Als je Surinamer bent, word je van top tot teen doorgelicht.'' PSP wil de Surinaamse bevolkingsgroep daarom opporren volgend jaar te gaan stemmen op een allochtone kandidaat. ,,Dat is de enige die de Surinaamse achterstand aan de orde zal stellen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden