Achterstand man op vrouw neemt toe

Deel van de kaft van het onderzoek naar innovatie in Nederland

De achterstand van Nederlandse mannen op vrouwen loopt op. Het aantal laagopgeleide mannen groeit. Van de werkende mannen onder de 25 jaar heeft slechts 10 procent een academische of hbo-opleiding, 39 procent heeft niet meer dan een lagere beroepsopleiding.

Zij blijven hiermee niet alleen flink achter bij vrouwen, maar ook bij oudere werkende mannen in Nederland. Van alle mannen is 34 procent hoogopgeleid. De achterstand in opleiding van jonge mannen vormt op termijn een bedreiging voor de internationale concurrentiepositie van Nederland, zo stelt het rapport 'De Staat van Nederland Innovatieland 2012'.

In dat rapport waarschuwen het Haags Centrum voor strategische studies (HCSS) en de kennisorganisatie TNO dat de 'achterstand zo goed als onoverbrugbaar is geworden, met potentieel dramatische consequenties voor de kwaliteit van het arbeidsaanbod in de nabije toekomst'. Rob de Wijk, directeur van HCSS, noemt de situatie van jonge mannen alarmerend. "Jongens studeren trager en kennen een hogere studieuitval dan meisjes." Kanttekening bij de slechte score van jongens in het onderzoek is dat het alleen om werkenden gaat, een deel van hen studeert nog.

De trend dat mannen lageropgeleid zijn dan vrouwen is al ruim een decennium gaande, maar zet steeds krachtiger door. "Het contrast met vrouwen verscherpt zich", schrijven de onderzoekers. "De hogere opleidingsgraad van vrouwen biedt de nodige flexibiliteit in het toekomstige arbeidsaanbod. Daarvoor zijn afspraken nodig over 'het nieuwe werken', over kinderopvang en flexibel en parttime werken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden