Plein 2

Achternamen in de Kamer: dieren maken plaats voor dijken

Waar vorig jaar veel Kamerleden een dier in hun achternaam hadden, vallen dit jaar de vele 'dijken' van achternamen de politieke redactie op. ANP Beeld anp
Waar vorig jaar veel Kamerleden een dier in hun achternaam hadden, vallen dit jaar de vele 'dijken' van achternamen de politieke redactie op. ANPBeeld anp

De belangrijke en minder belangrijke zaken in Den Haag, beschreven door de politieke redactie. Vandaag: ter voorbereiding op de politieke pubquiz, een verkenning van opvallende achternamen van politici.

Redactie

Ieder jaar vindt in perscentrum Nieuwspoort, dat vermaledijde oord waar politici en journalisten het veel te gezellig hebben met elkaar, de politieke pubquiz plaats. Teams van politieke partijen, lobbykantoren en mediaredacties strijden om een trofee en vooral om de eer. Tijdens de vorige editie brak bij de deelnemers het zweet uit.

Ze hadden het bedrag dat was gemoeid met de Teevendeal tot achter de komma in het hoofd gestampt (4.710.627,18 gulden), maar op een andere vraag was niemand voorbereid: noteer de namen van de bewoners van het Binnenhof waar een dier in is verwerkt. Pennen bleven peinzend boven het papier hangen. Hier en daar krabbelde iemand Attje Kuiken neer.

Toen de jury later de lijst aan dierennamen bekendmaakte, er waren er toch zeker acht, vlogen de handen tegen het voorhoofd. D66-Kamerlid Wouter Koolmees, natúúrlijk. VVD'ers Chantal Nijkerken-De Haan en Daniël van der Ree, o ja. Michel Rog van het CDA. PvdA'ers Mei Li Vos en Jan Vos. En in het kabinet zwom ook nog iemand rond: Ard van der Steur.

Tot overmaat van ramp werd een suggestie van deze redactie, Fred Teeven, fout gerekend. Het moge duidelijk zijn: na deze vraag, die een monsterscore aan punten op kon leveren, was wel duidelijk wie die avond de winnaars en verliezers zouden worden. Voor de fijnproever: de ploeg van D66 won uiteindelijk de quiz.

Holletje

Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn aardig wat van deze politici uit de Haagse kooi vertrokken. Daniël van der Ree stortte zich op de voorbereidingen van zijn bruiloft en trouwde afgelopen week in Londen. Ard van der Steur dook na zijn aftreden in januari als minister in het voorjaar weer op bij een VVD-congres, met baard.

Mei Li Vos, nu bestuurder bij een vakbond voor flexwerkers en zzp'ers, en Jan Vos, ondernemer blijkens zijn website, waren in maart kansloos bij de verkiezingen. Wat doet denken aan oud-SP-Kamerlid Eric Smaling, die ooit plagerig aan de interruptiemicrofoon verkondigde: "De vos is weer terug in zijn holletje."

Met het vertrek van de dieren is het zoeken naar andere trends, en die zijn te vinden. Mogelijk komt dat door de vele hoofdelijke stemmingen die dezer dagen in de Tweede Kamer plaatsvinden, waarbij alle namen in alfabetische volgorde worden voorgelezen.

Zodra de D aan de beurt is, klinkt het haast als een vastgelopen bandje: eerst mag Tony van Dijck stemmen, dan Gijs van Dijk, Jasper van Dijk, Elbert Dijkgraaf, Klaas Dijkhoff, Sharon Dijksma, Pia Dijkstra en Remco Dijkstra. Daarmee heeft de huidige Kamer een oer-hollands tintje. Andere, in dit kader opvallende namen van Kamerleden: Van Dam, Van der Linde, Slootweg en Buitenweg.

Burdaard

Er zijn meer namen van Kamerleden waarin de Nederlandse invloed duidelijk herkenbaar is. De beroepen zijn in deze lichting sterk vertegenwoordigd: De Graaf, Van der Graaf, Bisschop. Mulder, Den Boer, Nijboer, Kooiman, Veldman en Koopmans.

Friese namen drukken hun stempel op deze Tweede Kamer: Agema, Beertema, Bosma, Dijksma, Dijkstra, Fritsma, Van Haersma Buma, Van Haga, Heerema, Heerma, Hiddema, Sjoerdsma en Wiersma. Altijd als er een weer eens een debat is over het gebruik van de Friese taal, dringen Friezen zich ongegeneerd naar voren.

Toen de Kamer hier in de zomer van 2013 over sprak, werd het woord gevoerd door VVD'er Aukje de Vries (Fries), CDA'er Sander de Rouwe (Fries), PvdA'er Lutz Jacobi (Fries) en D66'er Magda Berndsen (woonachtig in Burdaard).

Voor de absolute liefhebber, hier de namen van Kamerleden die tot steden, dorpen of gehuchten te herleiden zijn: Van Aalst, Van Brenk, Van Eijs, Van Helvert, Van Kent, Van Meenen, Van Nispen, Van Tongeren, Wassenberg en Westerveld. Nuttig om te onthouden, vooral voor de deelnemers aan de Nieuwspoort-pubquiz van morgenavond.

Lees hier meer Plein 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden