Achterhoekse oehoe-weduwe legt eerste ei bij nieuwe partner

Ze verloor vorig jaar nog haar man, maar het 6-jarige oehoevrouwtje in Winterswijk heeft alweer een nieuwe partner. Zondag markeerden zij hun relatie met het eerste uilenei. De ware oehoespotter kon het allemaal live meemaken via de oehoe-webcam die de belevenissen van deze uilenfamilie registreert. Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming willen de oehoes zo hun natuurlijke gang laten gaan en tegelijk een groot publiek laten delen in het vogelgeluk.

Oehoes zijn vooral 's nachts actief. Verwacht bij de steengroeve in Winterswijk daarom geen oehoespotplek met verrekijkers en zitbankjes zoals die vorig jaar openging bij de Enci-groeve in Maastricht. Als in een tv-uitzending van 'Big Brother' zijn de belevenissen van de Achterhoekse oehoes via internet goed te volgen. Regelmatig blogt boswachter Tjibbe Hunink over hun lotgevallen. Een jaar geleden nog kropen er twee oehoes uit het ei. "Die zijn we inmiddels uit het oog verloren", zegt hij.

Verdriet was er afgelopen zomer toen vader oehoe dood gevonden werd. Onderzoek heeft geen duidelijkheid gegeven over de doodsoorzaak, vertelt Hunink. "Hij was al te ver heen. Maar voor ons was niet de vraag óf het vrouwtje weer een nieuwe partner zou vinden, maar wanneer. Over de grens in Duitsland vind je meer broedparen. Al die jonge mannetjes zoeken toch een vrouwtje. Het is nu de vraag of het mannetje genoeg prooi zal vangen, maar dat lijkt wel goed te komen."

Het aantal oehoes en oehoevolgers neemt toe in Nederland. Sinds de jaren negentig broedt de grootste uilensoort weer in Nederland. Er waren vorig jaar acht broedparen. Een maand geleden kwam de vogel negatief in het nieuws. Bezoekers van het Lauwersmeer werden door een boze oehoe aangevallen. Een wilde oehoe valt volgens Hunink nooit mensen aan. Dit was dan ook een uit gevangenschap ontsnapt exemplaar. Oehoes en andere uilen worden in Nederland wel als huisdier gehouden en gebruikt in roofvogelshows.

De natuurlijke situatie handhaven is voor Staatsbosbeheer uitgangspunt. In Winterswijk moeten de oehoes op eigen kracht overleven. Vorig jaar redde het vrouwtje in haar eentje de opvoeding van haar kroost, vertelt Hunink. "Ze blijft de komende 34 dagen nog wel broeden. Er valt nog genoeg te zien. Ik verwacht nog wel wat eieren. Gemiddeld leggen oehoes per broedseizoen 3 à 4 eieren. Bijvoeren, dat doen we straks niet."

De Achterhoekse oehoes volgen? Kijk op: http://volgdeoehoe.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden