Achterhoek zegt nee tegen noordtak van Betuwelijn

Een nieuwe 76 kilometer lange goederenspoorlijn door de Achterhoek en Twente à 1,4 miljard euro is een betaalbaar alternatief voor de geplande vrachtroute over de bestaande lijnen door Gelderse en Overijsselse dorpen en steden. Dat stellen het Havenbedrijf Rotterdam en de provincies Overijssel en Gelderland na eigen onderzoek. Maar de Achterhoekse gemeenten en Zevenaar zeggen 'nee' tegen het plan, meldt wethouder Hoijtink van de gemeente Oost-Gelre.

Het havenbedrijf en beide provincies boden staatssecretaris Wilma Mansveld (infrastructuur) gisteren dit alternatief voor het omstreden plan om tussen Elst en Oldenzaal dagelijks tientallen treinen te laten rijden over regulier spoor. Burgercomités, gemeenten en provincies verzetten zich daartegen, vanwege de hinder. Achterhoekse gemeenten vrezen hetzelfde als het alternatief doorgaat, zegt Hoijtink. "De noordtak tast ons toeristische landschap aan en splijt woonkernen."

De noordtak van de Betuweroute zou volgens de initiatiefnemers langs de A18 moeten komen van Zevenaar naar Oldenzaal. Het enkelspoor zou dagelijks 36 goederentreinen kunnen verwerken en de rijtijd voor vervoerders halveren. Die zoeken snellere verbindingen met Noordoost-Europa. De doorgetrokken Betuweroute in Duitsland biedt die niet. Mansveld wil bestaand spoor benutten. Ze kiest komende maand een voorkeursroute tussen Zutphen en Hengelo.

De staatssecretaris wil in de Randstad extra ruimte voor personentreinen. Goederentreinen rijden daartoe verplicht via de Betuweroute. Ze mogen in Gelderland afslaan naar noordelijke of zuidelijke grensovergangen. De kosten van de spoorombouw op de Veluwezoom, in de Achterhoek en Twente belopen maximaal 830 miljoen euro. Mansveld wimpelde tot nu toe de noordtakplannen af. Die kosten volgens haar 2,8 miljard euro: te veel voor het aantal treinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden