Achtergestelde spaarders DSB naar rechter

AMSTERDAM (ANP) - DSBdepositos, een vereniging van DSB-spaarders met een achtergesteld deposito, stapt naar de rechter om het besluit van De Nederlandsche Bank (DNB) om deze groep niet te compenseren aan te vechten. Dat liet Gerard van Vliet, hun woordvoerder vrijdag weten.

DNB maakte eerder op de dag bekend dat de achtergestelde deposito's niet onder het depositogarantiestelsel vallen. Op verzoek van belanghebbenden had DNB de regeling nog eens tegen het licht gehouden.

DSBdepositos meent dat het oordeel van DNB in strijd is met Europese regels en wil dan ook graag van DNB weten hoe zij tot haar oordeel is gekomen. De advocaat van DNB stelt DSBdepositos in een brief voor om zo snel mogelijk een concreet verzoek tot een vordering namens twee representatieve cliënten in te dienen. DNB stelt die aanvragen dan met voorrang te behandelen en zal dan ,,bij een eventuele afwijzing daarvan ingaan op de door u aangevoerde gronden''.

Bestuursrechter

DNB stelt verder voor een beroep over die eventuele afwijzing over te slaan en direct naar de bestuursrechter te stappen. En eventueel daarna zo snel mogelijk een hoger beroep te behandelen. Volgens een woordvoerder van DNB ,,doet dit geen afbreuk'' aan haar standpunt. ,,Als dit helderheid verschaft vinden wij dat prima.''

DNB zegt ook ervan uit te gaan dat andere, vergelijkbare, cliënten met achtergestelde deposito's in de tussentijd ,,geen aanvraag onder het depositogarantiestelsel indienen.'' Als de achtergestelde spaarders in het gelijk worden gesteld, zal DNB die mogelijkheid alsnog bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden