Achterdocht tegen VVD-pleidooi imamopleiding

AMSTERDAM (ANP) - De bemoeienis van de overheid met de oprichting van een imamopleiding in Nederland is “uitermate verdacht”, vindt voorzitter E. Ates van de Raad van moskeeën. Hij sprak dinsdag in Amsterdam tijdens een forum over de noodzaak van een imamopleiding in Nederland.

Ates vermoedt het bestaan van een “verborgen agenda” waarmee de overheid het leven van moslims wil “manipuleren”. Hij zou jarenlang tevergeefs voor een imamopleiding bij de overheid hebben aangeklopt. “En nu willen de liberalen plotseling een imamopleiding starten.”

Minister Dijkstal van binnenlandse zaken pleitte vorig jaar oktober voor een spoedige komst van een Nederlandse opleiding voor islamitische geestelijken. Een werkgroep zal nog dit jaar voorstellen doen voor een imamopleiding.

Alle forumleden uitten in de Balie twijfels over de werkelijke motieven achter deze plotselinge belangstelling van de regering. Zij denken dat de overheid de imamopleiding wil gebruiken als middel tot integratie van en controle over de moslims in Nederland. Ook zou de overheid vrezen voor oprukkend fundamentalisme.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft zich gestoord aan de “onbegrijpelijke uitspraken” van voorzitter Ates over die 'verborgen agenda'. “Ik kan alleen maar hopen dat hij niet echt zo denkt”, reageert Kamerlid Kamp als woordvoerder minderheden van zijn fractie. Hij verwijt Ates merkwaardige ideeën over de Nederlandse overheid en de Nederlandse politiek. “De scheiding tussen kerk en staat is juist een van de verworvenheden van onze samenleving en staat voor geen zinnig mens ter discussie”, aldus de VVD'er. Hij vindt het vanzelfsprekend dat “net als katholieke en protestantse geestelijken” ook imams in Nederland een opleiding moeten kunnen krijgen. Zo'n imam kan beter functioneren en zo een steentje bijdragen aan het participatieproces, aldus het VVD-Kamerlid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden