Achterdocht over deal Fortis en staat

(\N)

Fortis en de Nederlandse staat spelen onder één hoedje. Beide zouden geen zin hebben in een onderzoek naar de nationalisatie van de bank-verzekeraar.

Dat betoogde advocaat A. Stoop gisteren namens Fortis-aandeelhouders voor de Ondernemingskamer. Zijn cliënten eisen een onderzoek naar wanbeleid bij Fortis. Stoop: „Fortis wil geen concern-enquête, en de staat wil geen parlementaire enquête. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de staat nog meer moet betalen, en dat wil hij natuurlijk niet.”

De zaak voor de Ondernemingskamer is aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de aandeelhoudersvereniging van voormalig VEB-voorzitter Peter Paul de Vries, de European Shareholders Group. De Nederlandse staat voegde zich op het allerlaatste moment, met als doel de „verkeerde voorstelling van de rol van de staat, die met name Euroshareholders geeft”, te corrigeren, zegt A. Croiset van Uchelen, advocaat van de staat.

Volgens de aandeelhouders zou Fortis overwegen de staat aansprakelijk te stellen voor de schade die zij bij de nationalisatie geleden hebben. Fortis zou door minister Bos gedwongen zijn tot de verkoop van ABN Amro en Nederlandse bank- en verzekeringstakken van Fortis. Dat concluderen de aandeelhouders uit notulen van bestuursvergaderingen van Fortis. De Fortis-top zou door Bos met de rug tegen de muur gezet zijn en de raad van bestuur zou buiten de verkooponderhandelingen met de Nederlandse en Belgische overheid zijn gehouden.

Ter zitting was van enige animositeit tussen Fortis en staat niets te merken. Volgens Fortis-raadsman De Kluijver is de ondergang van Fortis te wijten aan één ding: de kredietcrisis. Fortis was geen lijdend voorwerp bij de onderhandelingen en er volgt volgens de raadsman dan ook geen schadeclaim bij de overheid, zoals de aandeelhouders beweren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden