Achterban blijft Erdogan trouw

AKP heeft weinig last van schandalen. Verkiezingsgeweld: acht doden.

ISTANBUL - De AKP van de zwaar belaagde Turkse premier Erdogan haalde gisteren bij de lokale verkiezingen ruim veertig procent van de stemmen. In de late uren ging de strijd om de twee grootste steden Ankara en Istanbul nog voort. De achterban van premier Tayyip Erdogan blijft hem ondanks alles trouw. De afgelopen maanden werd het land geteisterd door schandalen rond tientallen tapes waarin de premier gesprekken voert over het aannemen van steekpenningen en het verduisteren van zwart geld. De gemeentelijke verkiezingen van gisteren stonden dan ook in het teken van deze gelekte gesprekken.

"De uitslag van deze verkiezingen toont aan dat het Turkse volk de manier afkeurt waarop de strijd tegen Erdogan is gevoerd. De onrechtmatig verkregen tapes en de publicatie van die telefoongesprekken heeft averechtse gewerkt", zegt Mithat Sancar van de Ankara Universiteit.

De 'belangrijkste' lokale verkiezingen in de geschiedenis van Turkije werden niet alleen als een referendum voor het fungeren van Tayyip Erdogan gezien, maar ook als een eerste proef voor de presidentsverkiezingen die in augustus dit jaar worden gehouden. Sancar vindt het nog te vroeg om een voorspelling te doen over de kansen van Erdogan bij die verkiezingen. "Maar", zegt hij, "we kunnen niet anders dan concluderen dat de Turkse oppositie er maar niet in slaagt om een alternatief te vormen voor de AKP. De Turken willen betere ideeën horen van de oppositie, niet hoe corrupt de regeringspartij is."

Bij de parlementsverkiezingen van 2011 had de partij van Erdogan bijna vijftig procent van de stemmen. Na telling van 34 procent van de stemmen kon de AKP op 46 procent rekenen. De verwachting was na de telling van de stemmen in Istanbul en Ankara dat percentage nog iets zou zakken, naar zo'n 43 procent.

Hakan Bayrakci van onderzoeksbureau Sonar denkt dat dat verschil van zeven, acht procent een blijvende trend van teruggang kan betekenen. "Men maakt in Turkije de fout door te denken dat een verkiezingszege voor Erdogan automatisch inhoudt dat hij vrijgesproken is van corruptieaantijgingen. Het is de taak van de rechters om zich over de corruptiezaak te buigen. Vroeg of laat zal dat ook wel gebeuren. En het is niet onbelangrijk dat met deze verkiezingen sprake is van een afname van het aantal stemmen voor de AKP".

De grootste oppositiepartij CHP, de Republikeinse Volkspartij, had bij de strijd om Istanbul de populaire Mustafa Sarigul naar voren geschoven als kandidaat. De verwachting is dat niet alleen in Istanbul, maar ook in Ankara de strijd tussen de AKP en de CHP een nek-aan-nekrace gaat worden. De twee grootste Turkse steden worden al twee decennia door de islamistische AKP bestuurd. Met het heroveren van deze metropolen hoopte de oppositie een trend te zetten voor de rest van het land. Behalve de AKP geldt de Koerdische BDP als winnaar van de lokale verkiezingen van gisteren. De aan de PKK gelieerde BDP heeft in het Koerdische zuidoosten flinke successen geboekt.

Geheel vreedzaam verliepen de verkiezingen niet. Zeker acht mensen kwamen om, op verschillende plaatsen, bij gevechten tussen aanhangers van verschillende kandidaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden