Achteraf baalt de bankhanger van zijn uitstelgedrag

JOEP ENGELS en REDACTIE WETENSCHAP

Na een dag hard werken ploffen veel mensen op de bank. Even bijkomen, even ontspannen bij de tv. Maar dat werkt vaak niet, ontdekten Nederlandse en Duitse wetenschappers. Zo'n avondje voor de buis biedt meestal geen ontspanning. Hoewel mensen zeggen dat ze het hebben verdiend, houden ze er juist een schuldgevoel aan over.

Dat is toch paradoxaal, schrijven de wetenschappers in het Journal of Communication. Het eenvoudige vermaak op de televisie is nou net bedoeld voor die uitgeputte bankhanger. Die heeft geen behoefte aan zware programma's, die wil een beetje worden opgepept. Maar wat gebeurt? Aan het eind van de avond zet hij de tv uit met het idee dat hij zijn tijd heeft verprutst. En daar knapt hij niet van op. De onderzoekers lieten een kleine 500 proefpersonen verslag uitbrengen van de dag ervoor. Mensen die erg moe waren geweest en tv waren gaan kijken of computerspelletjes hadden gedaan, waren daar achteraf niet blij mee. Ze zagen dit als uitstelgedrag. Ze baalden ervan dat ze dringende klussen hadden laten liggen.

Eigenlijk vermoedden de onderzoekers zoiets al. Wie moe is, heeft weinig wilskracht, schrijven ze. En is op zoek naar een snelle bevrediging. Naar een vette hap, of het passieve gemak van de tv. "Mensen kijken dus niet alleen naar de televisie omdat ze willen worden onderhouden, ze kijken vaak omdat ze de puf niet hebben om iets anders te gaan doen."

Eerder onderzoek had laten zien dat de tv-programma's een opkikker kunnen geven. "Maar het effect van die programma's schuilt niet alleen in de inhoud ervan", schrijven de wetenschappers. "Het hangt ook af van de waardering die iemand heeft voor het gebruik ervan. Dat betekent dat media niet alleen kunnen opbeuren, maar ook kunnen teleurstellen. En dat is in tijden van smartphones en mobiel internet goed om in het achterhoofd te houden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden