Achter prikkeldraad staat het Vredeshuis

Een Jeruzalems gezin verlaat de nieuwe nederzetting (rechts) na een felicitatiebezoek. Beeld Monique van Hoogstraten

Drie Joodse kolonistenfamilies nemen feestelijk hun intrek in een groot pand in de Palestijnse stad Hebron. Het is zondag, nu bijna een week geleden. Ze brengen spullen naar binnen, hangen Israëlische vlaggen op en beginnen met de schoonmaak. En ze zingen. Want na ruim vijf jaar rechtszaken geeft de Israëlische minister van defensie hun die dag eindelijk toestemming hun nieuwe nederzetting te betrekken in Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het is de eerste nieuwe Joodse nederzetting in deze stad sinds de jaren tachtig.

"God zij gezegend. Ook al zeggen de Palestijnen, onze politici en de Amerikanen dat Joden hier niet kunnen wonen, wij zeggen: 'Dit land is van ons'", verklaart een van de kolonisten, een moeder van negen kinderen. Ze wil haar naam niet geven. "Schrijf maar: een van hen."

Ze straalt van trots en onverzettelijkheid. "Weet je wat mijn dochter van vijftien zei? 'Dit is de mooiste week van mijn leven. Deel te zijn van de verlossing van het Joodse volk in Hebron'. Na dit huis zullen we een volgend huis kopen, en nog één, en nog één."

Klopjacht
Op maandag loopt Adballah (26), een jonge Palestijnse vader, naar het huis van zijn ouders. Een bewoner van het nieuwe kolonistenhuis, 'een grote, sterke kolonist' verhindert hem de doorgang. De kolonist slaat hem in zijn gezicht, en nog eens, totdat hij op de grond ligt. Een Israëlische soldaat duwt een M16 tegen zijn gezicht als hij terug wil vechten.

Er zit een plak gestold bloed op zijn lip. "Het probleem is nu ook hier begonnen en zal niet stoppen. Dit gaat ook mijn buren overkomen, mijn neven. De enige manier om het te vermijden is verhuizen. Zij zijn als kanker. Ze willen het hele gebied in bezit nemen, ze willen geen Palestijnen hier."

Dinsdag. Rond Hebron is een klopjacht gaande op een Palestijn die de vorige avond de Israëlische politiecommandant Baroech Mizrachi (47) doodschoot. Mizrachi was voor de Pesachviering in zijn auto op weg naar familie in een nederzetting. Hij werd door een schutter vanuit de berm beschoten. Zijn vrouw, zwanger, raakte gewond. Ze hebben vijf kinderen, het stond groot in de Israëlische kranten.

Of de aanslag verband houdt met de nieuwe nederzetting is onduidelijk. Maar dat het bij Hebron gebeurde is geen toeval: in de stad waar een paar honderd fanatieke kolonisten midden tussen de Palestijnse bevolking wonen en nog eens zo'n 7300 in Kirjat Arba, dat tegen Hebron aanligt, is het conflict dagelijks en intens voelbaar.

Huis van Vrede
Woensdag. Een groot deel van de oude stad is vandaag afgesloten voor Palestijnen. Een cordon militairen beschermt de duizenden Joden die hier Pesach komen vieren, bij de tombe van aartsvader Abraham. "Dat zijn Arabieren, terroristen", zegt een vader tegen zijn drie-jarige zoon op zijn schouders als ze achter de militairen Palestijnen ontwaren.

Het 'Huis van de Vrede'. Beeld Monique van Hoogstraten

Op de vraag of zijn zoon al snapt wat hij hier meemaakt, zegt hij: "Absoluut. Ik leer mijn kinderen van jongs af aan dat dit ons land is. Er is begin deze week nog een Joodse politieman doodgeschoten door een terrorist. Dat begijpt mijn zoon heel goed."

In de loop van de dag raken zeven Palestijnen gewond bij botsingen met het leger, op diezelfde plek bij dat cordon.

De negentienjarige Elkana, die woont in de Israëlische stad Haifa, maakt zoals veel Joden die vandaag in Hebron zijn van de gelegenheid gebruik om even langs te gaan bij de nieuwe nederzetting, 'Het Huis van Vrede'. Een aanwinst met symbolische waarde, zegt hij. "Het is omringd door Arabieren, zoals heel Israël dat is. Het is belangrijk om te laten zien dat we juist daar zitten."

De entree van het immense pand, waar ruim twintig families kunnen wonen, is afgesloten door betonblokken en prikkeldraad. Israëlische militairen houden de wacht. Er komt een Jeruzalems gezin naar buiten dat de kolonisten net even heeft gefeliciteerd.

Dochter Tamar (20) zegt dat ze niet bang is voor de Palestijnen die rond het pand wonen. "We worden beschermd door het leger, God en ons geloof. Dit is onze plek, ons thuisland. Zij moeten bang zijn voor ons!"

Hebron, een spookstad
Om de Joodse kolonisten in Hebron te beschermen zijn er diverse restricties voor Palestijnen. In sommige buurten mogen ze niet rijden, in sommige straten niet lopen en ruim 500 Palestijnse bedrijfjes zijn bij militair bevel gesloten. Het dubbele aantal is over de kop gegaan. Een deel van de oude stad is spookstad geworden. Overal zijn militaire checkpoints. De nieuwe nederzetting 'Huis van Vrede' ligt strategisch op de hoofdweg tussen de Joodse concentraties in de oude stad en de grote nederzetting Kirjat Arba aan de rand van Hebron.

Gezinnen lopen naar de Grot van de Aartsvaderen. Beeld Monique van Hoogstraten
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden