Achter het stuur gaat de hoofddoek af

Bij verkeersmisdrijven denk je normaal gesproken aan autodiefstal of, met een beetje goede wil, misschien aan het stiekem lek steken van de autobanden van die onuitstaanbare buurman die weigert zijn nachtelijke piano-oefeningen naar een ander tijdstip te verplaatsen. Maar in Iran heeft het begrip een heel andere betekenis: het gaat hierbij om misdaden die je vanuit je auto kunt verrichten. En dat zijn er nogal wat.

Als man kun je bijvoorbeeld in je blitse bak rondjes gaan rijden en, in de onvermijdelijke file waarin je vervolgens terechtkomt, met een smachtende blik je visitekaartje bij een vrouw in de rij naast je door het openstaande autoraampje gooien. Heel fout, maar het gebeurt, vooral in de zomer. Of je trekt lekker op in je BMW op dat kruispunt met een bos rode rozen voor je vriendin of echtgenote op de achterbank, terwijl je die dakloze bloemenverkoper nog niet hebt betaald.

Maar sommige vrouwen hebben de laatste tijd ook gedrag ontwikkeld in hun auto dat in de islamitische republiek volstrekt illegaal is: ze laten hun hoofddoek achteloos op de schouders liggen en rijden dus totaal blootshoofds.

Het gedrag maakt deel uit van een bredere trend om de hoofddoek in het openbaar soms even af te doen, iets wat een paar jaar geleden nog voor onmogelijk werd gehouden. Het is zeker geen alledaags verschijnsel te noemen, maar toch duikt het hier en daar op, en reken maar dat dat opvalt in een land waar de hidjab al decennia lang verplicht is. In een hoekje van het restaurant, op de stoep wanneer de vuilniszak even wordt buitengezet, maar vooral dus in de auto. Want in de auto wanen vrouwen zich veilig. Niemand die hen daar wat kan maken. Dachten ze.

De Iraanse autoriteiten hebben echter een nieuwe maatregel aangekondigd: van vrouwen die in hun auto gespot worden zonder hoofddoek, wordt het voertuig tot maximaal een week ingenomen. Ook zal de politie de misdaad rapporteren bij hun werkgever, die hen dan zal moeten ontslaan.

Dit lijkt niet alleen een reactie op het verschijnsel zelf of op de facebookactie 'Mystealthy freedom', waarbij vrouwen stiekem geschoten plaatjes van zichzelf in het openbaar zonder hidjab op internet zetten, maar ook op het interview dat een Franse journalist onlangs hield met de Iraanse president Hasssan Rohani, waarbij hij een grote foto van een Iraanse vrouw zonder hidjab onder de neus van de president hield en hem vroeg waarom de hidjab verplicht is. Rohani voelde zich zichtbaar ongemakkelijk en had het over het respecteren van de normen van het land. Toch is bekend dat president Rohani de hidjab 'wel het minste van alle problemen' vindt, een mening die zijn conservatieve voorganger, president Mahmoud Ahmadinejad - verrassend genoeg - ook was toegedaan.

In een politie-actie die afgelopen week alvast werd gehouden, kregen tienduizend vrouwelijke mobilisten een waarschuwing, van wie er tweeduizend waarschijnlijk nog extra bestraft zullen gaan worden wegens het overschrijden van de sociale normen.

Ayatollahs discussiëren ook volop over de nieuwe trend en de meeste van hen vinden dat de nieuwe maatregel heel goed is, omdat die prostitutie tegen zou gaan. Vrouwen die zonder hoofddoek autorijden, vragen indirect immers om seks.

Misschien dat de blootshoofdse vrouwen een beetje troost kunnen putten uit het feit dat ook mannen streng gestraft zullen gaan worden: voor zowel roekeloos rijgedrag als voor het vanuit de auto lastigvallen van vrouwen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden