'Achter het loket van de dierenpolitie zit niets'

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft al twee agenten die dierenleed opsporen. Foto:anp Beeld
De gemeente Capelle aan den IJssel heeft al twee agenten die dierenleed opsporen. Foto:anp

De Dierenbescherming is zeer kritisch over de dierenpolitie zoals deze gisteren door minister Opstelten (Veiligheid) is voorgesteld. Volgens directeur Frank Dales wordt er een loket in het leven geroepen, waarachter zich helemaal niets bevindt.

"Laat ik het zo zeggen: als ik minister Opstelten was, zou ik elke dag wel zo'n plan willen ondertekenen, want het politieaspect is goed geregeld en financieel afgedekt", zegt Dales. "Maar als ik staatssecretaris Bleker was, zou ik mijn handtekening niet hebben gezet. Hij is verantwoordelijk voor dierenwelzijn, en dus voor de slachtoffers die de dierenpolitie straks in een hoos aan zaken gaat aandragen. Maar voor de opvang en zorg voor mishandelde of verwaarloosde dieren is helemaal niets geregeld. En Bleker kan er ook geen geld voor vrijmaken, want hij zit als het gaat om dierenwelzijn budgettair nu al op het Europese minimum."

Dales ziet het al voor zich. Het landelijke nummer 1-1-4-red-een-dier wordt straks platgebeld. "De Dierenbescherming alleen al wordt jaarlijks 40.000 keer gebeld terwijl dit nummer niet algemeen bekend is. Soms gaat het om ernstige zaken, maar vaak ook om een paard dat het koud zou hebben na de eerste sneeuwbui."

Als de eigen inspecteurs op een melding afgaan, is de interventie nog maar de eerste stap. "Dat ingrijpen wordt straks dus het werk van de dierenpolitie. Maar dan moet dat in beslag genomen dier vervoerd worden, door een arts bekeken, behandeld en opgevangen. Wie dat moet doen, en vooral wie voor die diensten gaat betalen, is volstrekt onduidelijk. Opstelten en Bleker schrijven dat daarvoor geen extra middelen beschikbaar zijn. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan regelen. Ik voorzie een enorm gepingpong tussen de twee departementen."

Ook is Dales niet tevreden over het niveau van de dierenpolitie-agenten. "Zij krijgen een opleiding van enkele maanden, maar blijven dan als 'specialist' onderdeel uitmaken van de reguliere politie. Een overval gaat dan echt voor, hoor. De dierenpolitie functioneert straks alleen als er tijd over is. Zo bouw je geen deskundigheid op. Wat mij betreft zijn het animal-cops-light."

De Dierenbescherming werd pas een maand geleden door het ministerie benaderd om mee te praten over de dierenpolitie, nadat de organisatie zelf in een advertentie daarom had verzocht. "De ambtenaren gaven zelf toe dat dit veel te laat was, en dat zie je ook aan het plan dat er nu ligt. Er is onvoldoende aandacht besteed aan de slachtoffers. De nieuwe specialisatie is vooral politie, maar dieren?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden