Achter de windmolens liggen de Russen klaar

Oekraïens leger laat alleen beton door, voor nieuwe versperringen

(TROUW)

De weg richting Novoazovsk is door het Oekraïense leger afgegrendeld. Fotograferen of filmen van het checkpoint is categorisch verboden. Links of rechts afslaan mag, rechtdoor niet. Een kilometer of zestien verder aan de M14 ligt het windmolenpark bij Bezymjannoje. Daarachter - is de overtuiging van de Oekraïners - liggen de Russische troepen, te wachten op het sein voor de aanval op Marioepol.

Een oplegger mag wel passeren. De vracht bestaat uit een enorme betonnen wegversperring die een eind verderop moet worden toegevoegd aan de fortificaties, die met hulp van vrijwilligers zijn aangelegd en de opmars van de vijandelijke troepen moeten stuiten, of althans bemoeilijken. Het beton is versierd met schilderingen van kleurige bloemen. 'Vrede' staat er met grote letters op geschreven, met daarbij een vredesduif.

Hoewel Rusland nog altijd blijft ontkennen dat het betrokken is bij het geweld in Oost-Oekraïne lijkt de rest van de wereld daar niet meer aan te twijfelen. De Europese Unie maakt zich op voor sancties, volgens de nieuwe buitenlandchef van de EU Federica Mogherini het enige middel om nog invloed te kunnen uitoefenen op Moskou. Maar niet iedereen is overtuigd van de noodzaak. De Tsjechische president Milos Zeman wil eerst onweerlegbare bewijs zien dat Rusland daadwerkelijk Oekraïne is binnengevallen.

Hij ziet dat bewijs kennelijk niet in de door de Navo vrijgegeven satellietbeelden, die in detail de bewegingen van, volgens de Navo, Russisch militair materieel op Oekraïens grondgebied hebben geregistreerd. De bewijzen van heimelijke begrafenissen van Russische militairen die zijn gesneuveld in Oekraïne zijn voor de twijfelaars evenmin voldoende.

Het Duitse weekblad Der Spiegel sprak met een Navo-generaal, die constateerde dat Oekraïne militair gesproken 'al heeft verloren'. De militair denkt dat de Oekraïense president enkel nog onderhandelingen resten 'om zijn mannen levend uit de tang van de Russen te trekken'. Volgens het weekblad geloven Navo-strategen niet dat Oekraïense troepen het tij nog kunnen keren.

Het verloop van de strijd mag voor de Oekraïense troepen dan dramatisch zijn, ook aan Russische zijde lijken de verliezen aanzienlijk. Volgens een krant in Pskov zijn zeventig van de tachtig militairen uit een onderdeel van de luchtlandingstroepen uit die stad in Oekraïne gesneuveld. Een van de mensen die het nieuws van de heimelijke begrafenissen in Pskov wereldkundig maakte is afgelopen weekend door onbekenden zwaar mishandeld; Lev Sjosberg, een lid van het regionale parlement van Pskov, belandde buiten kennis in het ziekenhuis, met een hersenschudding en een gebroken neus.

Rusland reageert geïrriteerd op de beschuldigingen en op het Oekraïense streven naar lidmaatschap van de Navo. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is de 'partij van de oorlog' bezig de 'partij van de vrede' te dwarsbomen. Moskou rekent zichzelf tot de laatste groep. Rusland heeft ook aangekondigd de eigen militaire strategie te zullen herzien, als de Navo doorgaat met het opzetten van een interventiemacht die kan worden ingezet in Oost-Europa.

De speculaties over de diverse scenario's - zoals het mogelijk oprukken van Russische troepen richting de Krim - laten veel inwoners van Marioepol koud. Zoals Lena, een jonge vrouw die een kiosk drijft langs de weg naar Novoazovsk. De mensen zijn ongerust, zegt ze, maar vluchten is geen optie. "De mensen hier zijn arm. Waar zouden we heen moeten? We kunnen niet zonder ons werk hier. Mijn man werkt vlakbij in de fabriek, ik sta in de winkel. Zonder dat werk redden we het eenvoudig niet. Dus we wachten af wat komen gaat, meer kunnen we niet doen."

undefined

Weinig diplomatiek gebruik van Twitter

Sociale media; politici en bewindspersonen weten er inmiddels wel raad mee. Om de 'mens' achter de politicus te laten zien, maar niet zelden ook om duidelijke standpunten te verkondigen.

Of dat voor een diplomaat ook zo handig is, is de vraag, maar Samantha Power, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties schrikt er niet voor terug. In de crisis rond Oekraïne deed ze via Twitter (waar ze ruim 100.000 volgers heeft) een opmerkelijke duit in het zakje.

Het begon met een tweet van de Canadese missie bij de Navo, die een kaartje plaatste met daarop Rusland en Oekraïne, om Russische soldaten te helpen "die maar blijven verdwalen en de Oekraïense grens oversteken".

Het was overduidelijk een sneer naar Moskou dat eerder had laten weten dat een aantal in Oekraïne opgepakte parachutisten 'per ongeluk' de grens was overgestoken.

De Russische delegatie bij de Navo reageerde daarop met een tweet met een eigen landkaart 'om onze Canadese collega's te helpen met het leren van de hedendaagse geografie van Europa'. Op het kaartje maakt de Krim, het in maart geannexeerde schiereiland, deel uit van Rusland.

Geen sprake van, moet Samantha Power hebben gedacht. Ze reageerde door het Canadese bericht te retweeten, en daar met een 'cc @mfa_russia' een direct bericht van te maken aan het Russische ministerie van buitenlandse zaken.

Voor zover valt na te gaan, heeft dat ministerie niet gereageerd. Maar het kan natuurlijk dat het departement Power een DM (privé-bericht) heeft gestuurd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden