Luxleaks

Achter de schermen bij #Luxleaks

Beeld ICIJ

Hun ogen vlogen over 28.000 pagina's, ze spitten door duizend files. In stilte, want het onderzoek naar de grootschalige belastingontwijking  van - ook Nederlandse - bedrijven moest geheim blijven. Adjunct-hoofdredacteur Martijn Roessingh, die het onderzoek deed samen met redacteur financiële economie Jan Kleinnijenhuis, geeft een kijk achter de schermen van de 'Luxembourg Leaks'.

Hoe geheim was het onderzoek?
"De bronnen van de documenten moesten koste wat kost geheim blijven. Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) kreeg dit materiaal handen na het succes van een eerder project, waarin documenten zijn uitgezocht over belastingparadijzen. En er moest voor alle betrokken journalisten, meer dan tachtig, tijd genoeg zijn om het materiaal uit te zoeken voor het ging circuleren.

Het ICIJ heeft daarom met alle deelnemende media in 26 landen strakke afspraken gemaakt. Ze hebben een beveiligd platform gebouwd, hierop konden we als journalisten onderling vragen stellen en gegevens uitwisselen. Ook maakten we afspraken over wie wat zou uitpluizen. Het Zweedse team heeft bijvoorbeeld de belastingafspraken van Ikea onderzocht, terwijl wij ons hebben gestort op de kledingmultinational WE, die een Nederlandse eigenaar heeft."

Zo'n berg van 28.000 pagina's, hoe maak je dan een begin?
"Dat was ook lastig. We hebben er vanaf juni weken over gedaan om alleen maar een eerste inzicht te krijgen in de aard van de documenten. Waarover ze gingen, of er verband was met Nederland.

Uiteindelijk werd dat een leidend criterium: de link met Nederland.
Want je wil als Nederlandse belastingbetaler natuurlijk weten wat dit met jouw geld te maken heeft. Het bleek te gaan om tientallen bedrijven. Ook hebben we veel tijd besteed aan het doorgronden van complexe financiële constructies. De hulp van andere journalisten kwam daarbij goed van pas. Ook hebben we steun gehad van het fonds voor Bijzondere Journalistieke projecten."

Trouw staat niet bekend als financieel medium. Waarom heeft de krant hier toch veel tijd in gestoken?
"Belastingontwijking gaat ons allemaal aan. Ook al is het soms heel technisch. Wij vinden het belangrijk dat er discussie komt over de rechtvaardigheid van de regels voor belastinginning. Uit ons onderzoek wordt heel duidelijk dat deze regels nu zo worden gebruikt dat deze bedrijven nauwelijks ergens belasting betalen. Zo lopen veel landen - ontwikkelingslanden maar ook Nederland - miljarden mis. En betalen gewone burgers meer dan ze zouden moeten betalen. Om dat bloot te leggen, daarin zien we ook voor Trouw een rol."

Martijn Roessingh.Beeld Jörgen Caris
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden