Achter de pc, maar voor de tv

4 Waarom zeggen we dat we achter de computer zitten, maar voor de tv?

Achter lijkt het favoriete voorzetsel te zijn wanneer we het hebben over apparaten en sommige andere voorwerpen waarmee we werken of anderszins actief bezig zijn. We zitten achter ons bureau, achter de boeken en achter het stuur, staan achter het fornuis en zaten tot voor kort achter de schrijfmachine. In gevallen als deze kan achter soms vervangen worden door aan.

Voor gebruiken we wanneer we (min of meer) passief kijken en/of luisteren naar wat het toestel in kwestie – de tv of de radio – te bieden heeft. Zo kunnen we ons weer met genoegen voor de buis posteren, nadat een reparateur achter de tv aan het werk is geweest. Ik zit voor het (beeld)scherm waneer ik op de tv of de computer een programma volg, maar erachter nu ik dit stukje op de pc tik.

5 Kun je 'onverwacht' en 'onverwachts' door elkaar gebruiken?

Neen, kreeg ik ooit als leerling-journalist te horen. Onverwacht mocht alleen als bijvoeglijk naamwoord worden gebruikt (een onverwacht bezoek) en onverwachts alleen als bijwoord (ze kwam onverwachts). De stijlboeken van NRC Handelsblad en de Vlaamse Standaard willen dit onderscheid nog steeds gehandhaafd zien. Maar moderne woordenboeken, het Schrijfboek van Trouw en de taaladviesdienst van het het Genootschap Onze Taal beantwoorden de vraag allemaal met ja.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden