Achter de ellebogen

Al een paar dagen probeer ik me voor te stellen hoe een bezoek van tv-host Reinout Oerlemans aan Soestdijk zou verlopen, als hij de uitverkoren interviewer zou zijn die de prins nog een paar vragen mocht stellen. Hoe Reinout handenwrijvend door de vertrekken zou lopen, beetje giechelig, dat hij nu toch echt in het paleis van deze levende legende was en hem zo zou mogen spreken en hoe geweldig het was om hier te zijn en hoe hij de camera nog even naar een boudoir met een in zilveren lijst gehulde foto van moeder Armgard zou laten zwenken ('was net zo'n wilde meid als Máxima') om de prins vervolgens te vragen of het niet geweldig is om als 92-jarige nog steeds als 'womanizer' door het leven te gaan, en hoe hij hem daarbij een olijk elleboogstootje zou geven. En wij ons zoveelste zapgêne-moment voelden passeren.

Hadden ze nou toch Ivo maar gestuurd.

Hun stemmen zijn allebei een paar fracties te hard, ze grossieren beiden gretig in superlatieven, ze hebben een studio met publiek waar ze gasten ontvangen en van waaruit ze verslag doen van hun reizen naar Grote Beroemdheden. Ze zenden beiden op vrijdagavond op hetzelfde tijdstip hun talkshow uit. Reinout Oerlemans (Pulse, RTL4) is de Ivo Niehe (TV Show, Tros) van de commerciëlen.

Dat flirten met beroemdheden, wat is dat toch? We zagen Oerlemans met Jon Bon Jovi, de rijke rockster die zo-even een American football-team in Philadelpia had gekocht.

Het gesprek vond plaats in het reusachtige stadion, waar ster en interviewer benauwd dicht naast elkaar op twee krukken waren neergezet. Oerlemans (XXL crèmekleurige college-trui), probeerde in het hem gegeven kwartiertje beste vrienden te worden met Jon door steeds amicaal te knikken en te grinniken en door de zanger zelfs een elleboogstootje te geven, toen het over de uitgerekende datum van hun respectievelijke baby's ging. ,,De mijne komt ook eind maart!'', zei Oerlemans. ,,Oh, really?'', zei Bon Jovi en we zagen zijn bovenlichaam steeds verder naar links het scherm uit nijgen - weg van zijn interviewer. Lichaamstaal.

Ivo had een wat bescheidener vangst dit keer, hij sprak met oud-schaatser Johann Olav Koss. De truc van Ivo is dat hij in tegenstelling tot Reinout beschikt over een grotere mate van zelfbeheersing, hij laat de aaaah's en de oooh's aan ons over, bijvoorbeeld door tien keer dat fragment te herhalen waarin Koss met zijn machtige dijen als een kikker de tribunes van een atletiekstadion omhoogspringt.

Reinout intussen kan steeds opnieuw maar niet geloven waar hij nu toch weer beland is, dit keer in het meer dan excentrieke kantoor van pornokoning Larry Flint, uitgever van Hustler Magazine. ,,Die man is een levende legende'', riep Reinout een paar keer en ,,dit is zijn kantoor, moet je zien hoe het er hier uitziet''.

De eerste vraag aan Flint luidde of hij 'het' nog wel kon sinds hij werd neergeschoten en half verlamd raakte, de tweede of het er in het echt nou precies zo uitzag als in de film, toen hij zijn aan drugs verslaafde vrouw Althea verdronken terugvond in de badkuip.

We zapten niet meer, we waren weer heel wat wijzer geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden