Achter blokkades wachten Palestijnen op de tanks

door Jetteke van Wijk in Gaza

„Het ging van boem! boem! boem!’’ zegt Kamal Aboe Taha. „Het hele huis schudde op zijn grondvesten.”

De inwoners van Rafah moeten ’s ochtends na een slapeloze nacht toch nog goed hun ogen uitwrijven. Onder dekking van al het geschut liggen ze opeens weer in het landschap: de Israëlische tanks, bulldozers en pantserwagens die juist tien maanden geleden, na de Israëlische terugtrekking, waren weggereden.

„De kinderen waren volledig in paniek’’, vertelt Aboe Taha. Om half vier ’s ochtends vond hij het daarom welletjes. Met vrouw en kinderen verliet hij zijn ruime villa en trok in bij de schoonfamilie, die woont in een wat rustiger deel van de strook. Maar nauwelijks een halve dag later is hij alweer teruggekeerd, bang als hij is dat de Israëlische legerbulldozers zijn huis zullen platwalsen als het pand lijkt leeg te staan.

Aboe Taha woont dan ook vlak achter de niet langer operationele Palestijnse luchthaven, waar omheen de binnengetrokken militairen hun voertuigen hebben geparkeerd. Zo nu en dan stuift in de verte een in een zandwolk gehulde tank voorbij. Een F-16 en een helikopter vliegen over en boven het gebied hangt een Zeppelin-vormige luchtballon met daarin een camera, zodat het Israëlische leger in de gaten kan houden wat er op de grond gebeurt.

Met de terugkeer van de eerste tanks zijn de Palestijnse voorbereidingen voor een mogelijkerwijs ingrijpende militaire actie in de Gazastrook in volle gang. Voedsel wordt gehamsterd, ziekenhuizen slaan noodvoorraden medicijnen in en burgers geven bloed.

Op straat zijn overal barricades opgeworpen om de tanks tegen te houden. Soms zijn het hoge zandheuvels, soms rijen vuilcontainers, en een enkele keer grote brokken asfalt en cement die op de wegen zijn gedeponeerd. Bij de meeste blokkades wacht een welkomstcomité van gewapende en gemaskerde militanten op de intocht van het leger, al lijkt het onwaarschijnlijk dat kalasjnikovs, RPG-lanceerders en provisorische zandversperringen veel indruk zullen maken op binnenrollende pantservoertuigen met rupsbanden.

Door het bombardement op de elektriciteitscentrale van Gaza-stad zitten tienduizenden zonder stroom en water. Mobiele telefoons en laptops worden opgeladen in hotels die nog wel beschikken over werkende stopcontacten en elders zijn generators ingezet.

Toch lijkt een eerste deel van de Israëlische operatie mislukt. Israël verwoestte drie bruggen om te voorkomen dat de ontvoerders van de Israëlische soldaat hem vanuit de vermoedelijke schuilplaats in de omgeving van Rafah naar een ander deel van de strook verplaatsen. Enkele uren na het ochtendgloren hebben Palestijnse bulldozers het zand ernaast alweer geplet tot een tweebaansweg. Alle verkeer tussen het noorden en het zuiden van de Gazastrook stroomt weer ongehinderd in beide richtingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden