Achter aanvoerder Asscher worden de rijen akelig dun

Minister Lodewijk Asscher (L) van Sociale Zaken en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher (L) van Sociale Zaken en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.Beeld anp

Terwijl minister Lodewijk Asscher strijdlustig het zwaard heft, is het achter hem akelig leeg. De aanvoerder in de strijd tegen tijdelijk arbeidscontracten heeft met de vakbonden weliswaar dappere schildknapen, maar aan de overkant blijft het leger tegenstanders groeien.

Werkgevers, hoogleraren en andere arbeidsmarktdeskundigen, elke dag leggen zij uit waarom het onverstandig is om vanaf 1 juli de maximale tijdsduur van tijdelijke arbeidsrelaties te verkorten van drie naar twee jaar. Is de Wet Werk en Zekerheid nu een verbetering of verslechtering voor tijdelijke medewerkers?

De vakbonden staan aan de kant van Asscher. Toch delen zij de zorgen van de tegenstanders. De beperking van het aantal tijdelijke arbeidscontracten kan leiden tot meer flex in plaats van minder.

Afscheid
Leonie Belonje waarschuwde daar gisteren nog voor. "Wij merken dat de primaire reactie van werknemers op deze wet niet is en ook niet zal zijn: het aanbieden van vaste contracten", zei de directeur sociale zaken van uitzendbureau USG op radiozender BNR.

Zij is niet de eerste met deze boodschap. Diverse onderzoeken onder werkgevers bevestigen dat bedrijven sneller afscheid zullen nemen van hun tijdelijk personeel. Dat treft vooral jongeren. Ruim twee derde van hen werkt op tijdelijke contracten.

Tegenstanders van Asschers wet schermen met de onvermijdelijkheid van flexibilisering. In de huidige internationale economie moeten bedrijven zich sneller kunnen aanpassen, zeggen zij. Ook zijn bedrijven kleiner en is de manier van produceren anders. Daarnaast willen jongeren niet meer een leven lang bij dezelfde baas werken. Kortom: de vaste baan is uit de tijd.

Natuurlijk zijn er nadelen aan flex, zien zelfs de grootste pleitbezorgers. Hypotheek, pensioen, scholingsfondsen en ziekteregeling bij zzp'ers. Allemaal aandachtspunten die om een grote hervorming van het arbeidsmarktbeleid vragen. Daar zal Asscher zich op moeten richten, niet op bescherming van contractvormen uit de vorige eeuw, zeggen zijn critici.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Toch is het bizar dat de kritiek zich op Asscher richt, en niet op de gierigheid van bedrijven, schreef bestuurslid van FNV Ron Meyer vorige week na weer een aanval op de flexwet. Flexibilisering is immers geen natuurwet. Het is een keuze. En als er dan toch iets te kiezen valt, dan gaat twee derde van de Nederlanders voor een vast contract, zo bleek uit een onderzoek van uitzendconcern Randstad.

Asscher is niet tegen alle vormen van flex. Alleen tegen slechte flex. Daartoe behoort volgens hem ook de tijdelijke kracht die structureel werk verricht. Juist dáár zal de nieuwe flexwet een eind aan moeten maken.

Transitievergoeding
Ook werkgevers hebben zich aan die afspraak verbonden, al lijken sommige bedrijven daar weinig waarde aan te hechten, zo bleek vorige maand. Onderdeel van de nieuwe flexwet is de transitievergoeding die werkgevers vanaf 1 juli moeten betalen. Daarom probeerde ING vorige maand nog snel van tijdelijk personeel af te komen, iets dat ook in de vleessector en bij de Belastingdienst gebeurde.

Deze opstelling belooft weinig goeds als bedrijven straks kunnen kiezen tussen vaste contracten aanbieden of een nieuwe tijdelijke kracht zoeken.

Werkgevers willen geen vaste contracten aanbieden vanwege de kosten en risico's, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Vooral de doorbetaling van loon bij ziekte weegt zwaar. In het ergste geval moet een werkgever tien jaar betalen voor een arbeidsongeschikte ex-werknemer. Nee, dan liever een van de 800.000 goedkope zzp'ers, payrollers of een andere tijdelijke medewerker.

De maatregel om het aantal tijdelijke contracten te beperken, had meer kans gemaakt als Asscher eerst de arbeidsmarkt stevig had hervormd, als hij de rechten, risico's en kosten van flex en vast dichter bij elkaar had gebracht. Nu lijkt de minister een eenzame ridder tegen de tijdsgeest, die de positie van flexwerkers alleen maar zwakker maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden