Achten liggen op schema voor Atlanta

AMSTERDAM (ANP) - De Holland Acht en de Nationale Vrouwen Acht liggen goed op schema in de voorbereiding op een medaille bij de Olympische Spelen in Atlanta. De mannen twee-zonder en de mannen vier-zonder zullen nog heel veel moeten doen om het wereldniveau te bereiken. Dat bleek tijdens de Randstad Regatta op de Bosbaan in Amsterdam.

Henk Jan Zwolle en Niels van Steenis waren bij de mannen het snelste in zowel de twee- als de vier-zonder-stuurman. Bij de vrouwen achten voer de selectie van coach Kris Korzeniowski onbedreigd naar de zege.

Op de eerste dag van het toernooi mochten de roeiers uit de kernploeg van bondscoach René Mijnders en assistent Adriaan Lieszner facultatief meedoen aan de strijd in de twee-zonder. De winst was daarbij voor Niels van Steenis en Henk Jan Zwolle vóór Nico Rienks en Ronald Florijn. De verse combinatie van Kai Compagner en Georg van Iwaarden werd derde op liefst 14 seconden.

De onlangs geselecteerde roeiers van de Holland Acht kwamen ook gisteren niet in actie in hun eigen boottype, maar verdeelden zich over twee vieren zonder stuurman. Na een zinderende finale was de ploeg met Michiel Bartman, Niels van Steenis, Henk Jan Zwolle en Diederik Simon ruim 3 seconden sneller dan de boot met Nico Rienks, Ronald Florijn, Koos Maasdijk en Niels van der Zwan.

Het verschil met de ploeg van Nereus/Skoll, die net als het duo Compagner/Van Iwaarden aanspraak wil maken op tickets naar Atlanta, was met 11 seconden toch wel erg ruim. De combinatie heeft volgens coach Wim Keizer nog een lange weg te gaan.

Het grote verschil tussen de olympische kwalificatie van de vier-zonder en de twee-zonder is dat de vier zich eerst nog moet laten zien bij het NOC-NSF voordat zij half juni tijdens het Olympische kwalificatie-toernooi in Zwitserland mee kan dingen naar een van de felbegeerde startbewijzen. De twee-zonder is als boottype al potentieel kandidaat en hoeft dit seizoen dus op internationale wedstrijden alleen nog maar vormbehoud te tonen in deze samenstelling om uitgezonden te worden.

In tegenstelling tot de mannen, is de selectie voor de acht bij de vrouwen nog steeds open. Zaterdag verschenen de roeisters in de twee zonder en was er verrassend winst voor Marleen van der Velden en Astrid van Koert. Het duo versloeg in de finale Rita de Jong en Tessa Knaven. Van der Velden en Van Koert bezetten gisteren ook de twee slagenposities in de winnende acht, die verder was gevuld met Rita de Jong, Tessa Knaven, Marieke Westerhof, Femke Boelen, Anneke Venema en stuurvrouw Jissy de Wolf. De kernploeg van de vrouwen scullsters (elke roeister met twee riemen) wordt geplaagd door blessures. Eeke van Nes ontbrak daardoor in de skiff-finale, die overigens werd gewonnen door Irene Eijs. De dubbeltwee was voor Anita Meiland en Nelleke Penninkx.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden