Achten laten Nederlandse roeifans wachten

null Beeld ap
Beeld ap

Drie herkansingen en twee startbewijzen voor de halve finales. Het hield in het openingsweekeinde van de Olympische Spelen nog niet over voor de Nederlandse roeiploeg.

Zowel de Holland Acht als de Nederlandse vrouwen acht kon zich op het sfeervolle Lake Eton Dorney, waar wind en regen zondag voor moeilijke omstandigheden zorgden, niet direct voor de A-finale plaatsen. Beide vlaggenschepen van Oranje eindigden in de serie op de ontoereikende derde plaats.

Ook de lichte dubbeltwee van Rianne Sigmond/Maaike Head (vierde) is op een herkansing aangewezen. De lichte mannen vier-zonder van Roeland Lievens, Tim Heijbrock en de tweeling Vincent en Tycho Muda (tweede) en de mannen twee-zonder van Nanne Sluis en Meindert Klem (derde) plaatsten zich zaterdag wel voor de halve finales. Maar de concurrentie is zwaar in beide disciplines, zo bleek tijdens de series. Met name voor Sluis en Klem lijkt de kans op een plaats in de A-finale, met zes boten, niet zo groot.

Voor beide achten is een plaats in de olympische finale een minimale eis. 'We zijn het eigenlijk wel aan onze stand verplicht om met deze twee boten de eindstrijd te halen', erkende technisch directeur René Mijnders. 'Maar zeker bij de mannen is dat nog niet zo gemakkelijk.'

Zowel de Nederlandse mannen- als vrouwenboot, waarvan de fans toch ook min of meer medailles verwachten, moet in de herkansing bij de eerste vier eindigen om de finale te halen. De grillige Holland Acht dient in de race van zes boten zeker voor Oekraïne te kunnen eindigen. Bij de vrouwen, die een herkansing met slechts vijf teams afwerken, lijkt Duitsland de zwakke zuster.

Bondscoach Susannah Chayes haalde in Eton gretig het verhaal van vrouwen acht bij Peking 2008 (verrassend zilver) aan. 'Het team roeide toen moeizaam in de serie, redelijk in de herkansing en bijna briljant in de finale. Wat is dus wijsheid? Natuurlijk ga je een serie in om te winnen, maar het belangrijkste is dat ze met elkaar het goede gevoel weten te vinden en vast te houden. Zo'n herkansing kan daarbij dan zeker nog van pas komen.'

Routinier Diederik Simon (42) was er zaterdag na de redelijke race van de Holland Acht nog niet helemaal gerust op. 'Het zal toch niet zo zijn dat ik in de B-finale afscheid moet nemen van de Olympische Spelen'?, verzuchtte de man die al drie olympische medailles (een goud, twee zilver) in zijn bezit heeft.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden