Acht tips voor de nieuwe burgemeester van Amsterdam

Portret van Femke Halsema, de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam en de eerste GroenLinks-politicus in die functie. Ze volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober vorig jaar overleed.Beeld ANP

Vandaag wordt Femke Halsema beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Laat je niet opjagen, raadt collega Liesbeth Spies haar aan.

Ze heeft geen ervaring met lokaal bestuur en ze is te veel een GroenLinks-boegbeeld. Zie hier de belangrijkste kritiek op Femke Halsema (52), vanaf vanmiddag burgemeester van Amsterdam en sinds bijna 750 jaar de eerste burgermoeder. Het begin is voor een Amsterdamse burgemeester nooit makkelijk. Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands genootschap van Burgemeesters en zelf burgemeester van Alphen aan den Rijn geeft goede raad.

Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Alphen aan den Rijn.Beeld Phil Nijhuis

1. Geniet!

“Amsterdam een lastige stad? Het is een prachtige stad! Femke Halsema heeft het voorrecht dat ze aan de slag gaat in de stad waar ze zelf woont. Als je het goed doet, krijg je veel energie terug. Het is een prachtig ambt en de afwisseling tussen al die verschillende activiteiten maakt het mooi. De ene dag vier je feestjes met mensen die ergens gelukkig om zijn, de andere dag heb je een ingewikkelde kwestie op je bord. Heel gaaf om te doen. Mijn eerste tip voor haar, of eigenlijk mijn eerste wens, is: vergeet niet te genieten.”

2. Laat je verrassen

“Ik ben sinds 2014 burgemeester in Alphen aan den Rijn. Ik ben hier geboren en getogen, dus je denkt dat je al iets weet. Toch heb ik me laten verrassen en heb ik me verwonderd over alles wat hier gaande is. Die eerste honderd dagen heb je maar één keer. Gebruik die om te leren over alles wat zich voordoet.”

3. Neem de tijd

“Dat Halsema geen lokale bestuurservaring heeft, kun je ook zien als voordeel. Het betekent dat zij vrij van ballast de arena betreedt. En het is prettig dat in Amsterdam iedereen nu fris en fruitig begint. De gemeenteraad heeft haast gemaakt om zo snel mogelijk na de gemeenteraadsverkiezingen een burgemeester te krijgen, om meters te maken. Het nieuwe college is in mei aangetreden. Iedereen is nu op zoek hoe je het beleid handen en voeten kunt geven. Er is geen ingesleten routine. Dat is een mooie start voor Halsema. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar een vaste bezetting om mee te werken, ook bijvoorbeeld in de driehoek met politie en justitie.

“Amsterdam is groot. Maar als burgemeester heb je zes jaar. Langer dan de Haagse vier jaar die zij gewend is. Laat je niet opjagen.”

4. Zoek balans

“Ingewikkeld in de hoofdstad is dat je heel veel tijd in de regio kunt doorbrengen. Halsema wordt voorzitter van de veiligheidsregio, het overleg tussen burgemeesters en politie. De stad is ook op nationaal niveau gesprekspartner. Dus moet zij een balans zien te vinden tussen wat ze zelf kan en wil en wat de regio vraagt.”

5. Het schaap met de vijf poten bestaat niet

“Halsema is niet de eerste die burgemeester wordt van een grote stad zonder lokale bestuurservaring. Annemarie Penn trad in 2015 aan in Maastricht vanuit het Openbaar Ministerie. Nu wordt zij op handen gedragen. Het schaap met de vijf poten hebben we nog niet gevonden, bovendien loopt het mank. Halsema brengt heel veel competentie mee, onder andere van haar vele jaren op het Binnenhof. Ongetwijfeld moet ze ook gaan leren, maar het is toch mooi dat je in een nieuwe functie iets nieuws kunt leren?”

6. Gender maakt niet uit

“Ik stond laatst voor een klas en een jongetje zei na lang peinzen: ‘U bent geen burgemeester, u bent een burgerjuf’. Als burgemeester, en ook als Kamerlid en minister, merk ik geen verschil tussen vrouwen en mannen. Ook niet in competentie. Kunnen we alsjeblieft stoppen met het zoeken naar verschillen?

Met Halsema zijn er nu vijf vrouwelijke burgemeesters in de veertig 100.000+ steden. Weinig, ja. In de vier grote steden zijn er nu twee vrouwen en twee mannen. Bij de Commissarissen van de koning is er maar één dame. Er zijn nu drie vacatures, wie weet of dat bijtrekt.”

7. De strijdbijl wordt altijd begraven­­

“Er is vaker een benoeming omstreden vanwege de politieke achtergrond van de kandidaat. Maar iedereen begraaft de strijdbijl, voor zover die er was, als de benoeming een feit is. Veel burgemeesters hebben een partijpolitieke herkomst. Zo ben ik CDA-lid. Je moet laten zien dat je verbindend kunt zijn. Halsema gaat vast goed voor de stad zorgen, zoals Eberhard van der Laan wenste.“

8. Er is altijd hulp beschikbaar

“Ons genootschap biedt een speciaal klasje aan. Een meerdaagse cursus waarin je je het ambt op alle fronten eigen kunt maken en Femke is bij deze van harte uitgenodigd. We bespreken daar waar burgemeesters mee zitten, zoals integriteitsbeleid, een grote demonstratie of de intocht van de Sint. Morgen ga ik zelf weer met een paar burgemeesters ervaringen delen. Ik feliciteer Femke Halsema van harte.”

Lees ook: 

Opinie: In het belang van Amsterdam moet Halsema in haar eerste jaar alle ruimte krijgen

Geef Femke Halsema een kans in Amsterdam, schrijft Kemal Rijken, auteur van een boek over oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Dat is in het belang van de stad.

Halsema's eerste opdracht: burgemeester van álle Amsterdammers worden

Met de keuze voor Femke Halsema boekt de Amsterdamse gemeenteraad twee primeurs: ze zal de eerste vrouwelijke burgemeester zijn van de hoofdstad en de eerste afkomstig uit GroenLinks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden