Acht memorabele confrontaties uit Pauw & Witteman

Beeld ANP Kippa

De talkshow Pauw & Witteman stopt ermee. De laatste uitzending is op 23 mei, daarna gaan beide presentatoren door met hun eigen programma. Maar in de afgelopen acht jaar zijn er in het programma aardig wat fragmenten voorbijgekomen, die inmiddels tot ons collectieve geheugen zijn gaan behoren. We zetten ze op een rijte.

Jeroen Pauw vs. Nebahat Albayrak: "Sneuneuzerij"
Meest gehoorde opmerking, na een korte rondvraag hier op de redactie: "Die slaapverwekkende tafel met grijze mannen altijd!". Het is kritiek die je wel vaker hoorde op Pauw & Witteman: enig mannelijk chauvinisme was ze niet vreemd.

PvdA-kandidaatlijsttrekker Nebahat Albayrak ging ooit frontaal in de aanval, omdat ze het gevoel kreeg dat haar alleen maar vragen werden gesteld over haar geslacht en afkomst, niet over haar standpunten. "Sneuneuzerij", oordeelde Jeroen Pauw in de uitzending. Paul Witteman bood later wel zijn excuses aan voor het interview: "Het was niet professioneel van ons".


Jeroen Pauw vs. Naema Tahir: "Privé voorleesavond"
Er waren ook vrouwen met wie Jeroen Pauw het wel goed kon vinden. Toen Naema Tahir kwam vertellen over haar nieuwe boek, hing Jeroen Pauw aan haar lippen. Licht verbijsterd was televisiekijkend Nederland getuige van de flirt tussen de twee, waarbij Pauw consequent tutoyeerde en Tahir 'U' bleef zeggen.

Of er ook voorleesavonden zouden komen, wilde Pauw weten. "Ik wil u ook alleen uitnodigen hoor, mijnheer Pauw", luidde het antwoord.


Jeroen Pauw vs. Mohammed Enait: "Eliteracisten"
Minder gezellig was het dan weer toen Mohammed Enait in de studio kwam, de advocaat die weigerde op te staan voor rechters, en zijn hoofddeksel op wilde houden. Pauw bleef het consequent een 'muts' noemen. "Omdat Mohammed een muts droeg, moet jij ook een muts dragen?"

Ook Enait zelf lag op ramkoers. Hij voer uit tegen "politieke agitatoren", met wie hij de "eliteracisten" in de presentatie en redactie van Pauw & Witteman bedoelde. Na het item liep hij weg.


Monique Samuel vs. Hosni Mubarak
Was het dan nooit eens gezellig in de studio? Toch wel. Toen de Egyptische dictator Mubarak was opgestapt, bijvoorbeeld. De Egyptische politicologe Monique Samuel had beloofd dat ze op tafel zou buikdansen, als hij opgestapt zou zijn. En dat deed ze dus ook.


Ali B vs. Jan-Peter Balkenende: "WC-meid"
Maar we keken natuurlijk vooral naar Pauw en Witteman in de hoop dat het zou gaan knetteren tussen de gasten. Een van de beroemdste voorbeelden is het gesprek tussen rapper Ali B en toenmalig premier Balkenende, in 2006. Ali B kwam vertellen over een raptekst waarin hij Balkenende een 'WC-meid' van de Amerikanen had genoemd. "Dan moet je niet boos worden, WC-meid, da's ook belangrijk, weet je", legde hij uit aan de premier.

Er was toen veel ophef over dat tutoyeren van de premier, maar als je het fragment terugkijkt, valt op dat Ali B. een behoorlijk samenhangende kritiek op het Irak-beleid van Balkenende formuleert. Veel leuker is eigenlijk de battle tussen een snelrijmende Adriaan van Dis en een freestylende Ali B. Ali B legde zich neer bij de superioriteit van de oude meester: "We gaan een featuring doen, hoor. Dope MC."


Joran van der Sloot vs. Peter R. de Vries
Soms ging het pas na de uitzending echt knetteren. Al was het tijdens het gesprek over de verdwijning van Natalee Holloway natuurlijk ook al niet echt gezellig tussen Peter R. de Vries en Joran van der Sloot. Terwijl de aftiteling liep, pakte Joram een glas wijn van tafel, en mikte dat precies in het gezicht van zijn opponent.


Mauro vs. Henk Bleker: "Mooi niet"
Soms gaat het onbedoeld knetteren. Dan denk je als staatssecretaris gewoon een mooie humane beurt te maken, door iemand pas het land uit te zetten nadat je hem mee hebt genomen naar een voetbalwedstrijd, en dan wordt zo'n gebaar gewoon niet gewaardeerd! Mauro liet zich namelijk niet inpakken: "Mooi niet."


Rita Verdonk vs. Freek de Jonge: "Vertel eens een leuke grap"
Zulke gescheiden werelden zaten wel vaker tegenover elkaar aan de tafel van Pauw en Witteman. Zelden droop de mismoedigheid zo van iemand af als van Freek de Jonge, toen hij opgescheept zat met Rita Verdonk, en een studentje dat het onderwijs te links vond. Hij kreeg er geen vinger achter, er ontstond een soort jolige sfeer waarin De Jonge een beetje belachelijk werd gemaakt, die culmineerde in Rita Verdonk die hem quasi-moederlijk toevoegde: "Lach dan ook eens een keer. Vertel eens een leuke grap. Je bent cabaretier. Kom!".

Ontluisterd raakte De Jonge zijn spraakvermogen bijna kwijt. "Zou je willen zingen?", werd hem gevraagd, want hij was gekomen om een liedje te promoten. Zijn antwoord: "Ja, nou, ik weet het eigenlijk niet. Ik moet je eerlijk zeggen, ik vind dit, eh, ja, nou goed, ik ik eh, bij voorbaat... het is wonderlijk, het is wonderlijk."


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden