Acht Mei: wetsvoorstel euthanasie te formeel

De manier waarop het wetsvoorstel 'Toetsing van levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding' euthanasie toestaat, is te formeel. Dat vindt de Acht-Meibeweging, een forum van rooms-katholieke organisaties die zich richten op vernieuwing in kerk en samenleving.

De Acht-Meibeweging ziet in het indienen van het wetsontwerp en de discussie die dit heeft opgeroepen een aanleiding tot nadere reflectie op het omgaan met zieken en stervenden. De beweging pleit in een open brief ervoor euthanasie niet geïsoleerd te benaderen als het door medici doden van mensen en de discussie niet toe te spitsen op de vraag onder welke voorwaarden dat geoorloofd is.

Dit doet volgens haar geen recht aan de zwaarte van de dilemma's waarvoor betrokkenen staan en belemmert bovendien het ontwikkelen van ,,een inhoudelijke visie op een goed en waardig leven in het aangezicht van de dood.''

Acht Mei ziet de omgang met het levenseinde als een van de moeilijke kwesties waarvoor het moderne leven mensen individueel en collectief stelt. Ze meent dat de christelijke en rooms-katholieke traditie hierbij een zinvolle oriëntatie kan bieden.

Mensen sterven in Nederland doorgaans omgeven door medici en medische hulpmiddelen, wat het sterven onontkoombaar tot een menselijke verantwoordelijkheid maakt. Daarom betreurt Acht Mei het dat in kerkelijke documenten vaak de misleidende tegenstelling wordt gemaakt tussen overgave aan de 'natuurlijke' dood en het kiezen voor euthanasie.

De Acht-Meibeweging deelt de reserve tegenover een uitsluitend technisch opgevatte geneeskunde. Maar uit gesprekken met betrokkenen constateert ze tevens dat ook met een goede palliatieve zorg het lijden toch van dien aard kan zijn dat de vraag om euthanasie blijft bestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden